Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič a Krajniak reagujú na vyjadrenie prezidentky o celoplošnom testovaní
Zdielať na

Matovič a Krajniak reagujú na vyjadrenie prezidentky o celoplošnom testovaní

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu, aby upustila od zákazu vychádzania ak sa ľudia nezúčastnia na plošnom testovaní. Na jej slová zareagoval premiér Matovič aj minister práce Milan Krajniak. Ten tvrdí, že dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý.

Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že počet odberných miest je pripravených len na 60%. Informoval ju o tom generál ozbrojených síl Zmeko. "Vzhľadom na situáciu, o ktorej ma informovali, v rámci celoplošného testovania, zrejme, nebude možné otestovať všetkých ľudí, ktorí majú záujem. " Prezidentka žiada premiéra Matoviča, aby sa netrestali ľudia, ktorí sa na testovanie nedostanú a chceli, alebo sa zo zdravotných dôvodov zúčastniť nemôžu. "Takéto rozdelenie státisíce ľudí na Slovensku teraz nepotrebujeme...Umožnime ľuďom, aby sa dobrovoľne otestovali."

Kým prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala ľudí, aby sa išli otestovať, nevyzvala zdravotníkov, aby pomohli pri celoplošnom testovaní.

Na otázku TV JOJ prečo tak neurobila, odpovedal jej hovorca Martin Strižinec: "Keďže pani prezidentka podporuje ľudí, aby sa šli dobrovoľne otestovať, podporuje aj to, aby sa zdravotný personál dobrovoľne zúčastnil a pomohol tak k tomu, aby čo najviac ľudí dostalo možnosť ísť dobrovoľne na test."

Na jej slová zareagoval na facebooku premiér Igor Matovič. "Niekto sa rozhodne v ťažkej chvíli nadbiehať názoru ľudí, ktorí si myslia, že majú právo nakaziť iných ... iní pomáhajú do poslednej chvíle ako vedia. Lebo si uvedomujú, že poriadne zvládnuté celoplošné pretestovanie je spôsob, ako sa vyhnúť tvrdému lockdownu (milióny ľudí doma bez práce). Lebo si uvedomujú, že vyhľadaním 30-50 tisíc pozitívnych ľudí behom víkendu, zachránime desiatky tisíc ľudí pred ochorením, tisícky ľudí pred trvalými následkami a stovky ľudí pred smrťou ... a nemocnice pre kolapsom," uviedol Matovič. 

Na vyjadrenie prezidentky zareagoval aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. "Dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý. Zatiaľ čo pani prezidentka predčasne trúbi na ústup, vláda ďalej pracuje na zabezpečení úspechu operácie Spoločná zodpovednosť," uviedol Krajniak na facebooku. 

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa ukazuje, že bolo od začiatku chybou nezahrnúť do takýchto rozsiahlych plánov prezidentku SR a vrchnú veliteľku Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputovú. Avšak pár hodín pred spustením akcie môžu byť akokoľvek dobre mienené rady aj kontraproduktívne. Vláda prijala mimoriadne ťažké rozhodnutie a v súčasnosti stojí pred logisticky extrémne ťažkou úlohou. V tejto chvíli musíme všetci ťahať za jeden povraz.

Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) víta priamy, jasný a zodpovedný postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá otvorene pomenovala riziká plošného testovania. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková s tým, že ak sa má plošné testovanie tento víkend uskutočniť, strana žiada jeho konanie len v rámcoch vymedzených a odôvodnených prezidentkou republiky.

"Veríme, že najvyššia ústavná predstaviteľka a vrchná veliteľka Ozbrojených síl SR je pre premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) dostatočnou autoritou, aby jej slovám prikladal náležitú váhu a upravil svoje rozhodnutia v prospech všetkých ľudí na Slovensku,“ doplnila Macíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy