Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pandémia píše smutné osudy: Oceňovali zdravotné sestry, ktoré podľahli Covidu-19
Zdielať na

Pandémia píše smutné osudy: Oceňovali zdravotné sestry, ktoré podľahli Covidu-19

SENEC / Práca zdravotnej sestry je poslanie. Aj v tomto duchu sa nieslo oceňovanie 28 najlepších sestier z celého Slovenska. Ich životné a pracovné cesty boli ale odlišné, u viacerých mimoriadne náročné. Pritom nevyhnutnosť ich práce v plnej nahote zvýraznila prvá aj druhá vlna pandémie.

"Bez sestier by zdravotníctvo nefungovalo. To je chrbtová kosť zdravotníctva," vyjadril sa minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. "Je to také dôveryhodné povolanie pre ľudí, veria sestrám," povedala Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Veľmi silné emócie nastali v okamihu, keď sa udeľovali ocenenia in memoriam. Tie dostali zdravotné sestry, ktoré podľahli Covidu-19. Jednou z nich bola aj veľká bojovníčka Margita Kostúriková. Tá dostala mimoriadne ocenenie Biele srdce. "Presne pred rokom som mamu viezla na toto miesto. Bola šťastná. Pozerám sa na tie stoly, hľadám ju tu," povedala dcéra Margity Kostúrikovej.

Margita Kostúriková dlhé roky bojovala za postavenie sestier v zariadeniach sociálnych služieb. Aj vďaka nej zdravotné sestry pri ich klientoch ostali pracovať, čím sa zlepšila kvalita života seniorov. Napriek tomu, že mala viaceré zdravotné problémy, sa aktívne zapojila do druhej vlny pandémie. "Tak si pokladala za povinnosť postaviť sa tomuto čelom. Počas 2. vlny sama riadila, organizovala, testovala. A toto sa jej stalo osudným, kedy sa nakazila v práci," skonštatoval syn Margity Kostúrikovej.

Pre rodinu nastalo päť ťažkých týždňov, kedy bojovala s vírusom na áre. Všetko sa to pritom dialo počas najkrajšieho obdobia v roku, cez Vianoce. "Bol deň, keď sa jej polepšilo, a to bol Štedrý deň. Pre nás to bol najkrajší deň, keď sme s ňou mohli urobiť konferenčný hovor. Povedala, že zdravotné sestry na áre v nemocnici v Ružomberku, že to sú anjeli, ktorí chodia po zemi. To bol posledný rozhovor, ktorý sme s ňou mali," priblížil syn Margity Kostúrikovej.

Objatie detí a vnúčika, ale aj podporu rodiny Margita dostať nemohla. "Nám nebolo umožnené za ňou prísť. Už potom, keď bola v umelom spánku, som jej púšťala nahrávky Alexandra. Ona bojovala v umelom spánku mala slzy," povedala dcéra Margity Kostúrikovej. Na dno svojich síl siahla počas pandémie aj ďalšia ocenená sestra Viera Prísažná. Šéfuje sociálnemu zariadeniu so 120-timi klientami. Personál si krízové opatrenia dopredu natrénoval. Realita bola ale iná. Masovému číslu obetí sa ale vyhli. Koronavírus dokonca prekonala aj 99-ročná klientka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy