Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Snem Spolu rozhodol o svojej budúcnosti: Šéfom sa stal Miroslav Kollár a spájanie s progresívcami nebude
Zdielať na

Snem Spolu rozhodol o svojej budúcnosti: Šéfom sa stal Miroslav Kollár a spájanie s progresívcami nebude

Archívne video

BRATISLAVA / Mimoparlamentná strana Spolu rozhodovala o svojej budúcnosti. Po vzdaní sa funkcie predsedu Juraja Hipša rozhodol snem o novom šéfovi strany. Nim sa stal primátor Hlohovca a odídenec zo strany Za ľudí Miroslav Kollár.

Strana už istý čas čelí dileme opätovného spájania sa s Progresívnym Slovenskom. Predsedníčka hnutia  Irena Bihariová zaslala pred dnešným snemom členom strany Spolu otvorený list. V ňom pripomenula ponuku na spojenie oboch subjektov. Informovala o tom v tlačovej správe. Bihariova v liste uviedla, že členovia strany Spolu dnešnou voľbou predsedu na sneme ovplyvnia nielen budúcnosť svojej strany, ale aj budúcnosť Progresívneho Slovenska.

"Spája nás úspech v bratislavských, európskych a prezidentských voľbách, no najmä obrovské množstvo úsilia a práce, ktoré sme pre to vynaložili. Blízkosť našich strán bola predurčená tým, že vznikli na príbuzných hodnotových základoch a obe si kládli za cieľ priniesť Slovensku novú spoločenskú zmluvu," napísala Bihariová v liste.

Opätovné spojenie síl by bolo podľa nej tým najdôveryhodnejším dôkazom, že popri rozhádanej a nekompetentnej koalícii a korupčnícko-extrémistickej opozícii existuje pre Slovensko aj iná, "tretia možnosť".

Strana Spolu bude dnes na sneme rozhodovať o samotnom spájaní. To, či sa tak stane nie je isté. Expredseda Juraj Hipš bol zástancom spolupráce, naopak novozvolený predseda Miroslav Kollár zastáva názor, že strana by mala fungovať samostatne. Kollár na sociálnej sieti uviedol, že sa nebude "vyhýbať ani spolupráci s najbližšími partnermi."

Predsedníčka PS Irena Bihariová po zvolení novému lídrovi Spolu pogratulovala. Zároveň poznamenala, že respektuje vôlu delegátov. "Rovnako tak rešpektujeme, že delegáti a delegátky tým zároveň vyjadrili podporu vízii pána Kollára o nespájaní sa. Rozhodnutie vyhodnocujeme pre naše ďalšie vzťahy v budúcnosti ako trvalé a určujúce. Hnutie PS sa bude naďalej usilovať byť pre krajinu odbornou, hodnotovo čitateľnou alternatívou voči rozhádanej nekompetentnej koalícii a korupčnícko-extrémistickej opozícii," uviedla v stanovisku líderka progresívcov.

Spájanie nebude

Do hlasovania s progresívcami sa zapojilo 126 delegátov strany. Za opätovné spojenie s PS hlasovalo 34 z nich, proti bolo 73 a 19 delegátov sa zdržalo hlasovania. Snahu strany vystupovať ako samostatný politický subjekt už výrazne naznačila voľba predsedu strany. Kým Miroslav Kollár získal 98 hlasov, jeho protikandidát a doterajší líder strany Juraj Hipš, ktorý myšlienku spájania sa s PS podporoval, získal 62 hlasov. Jeden z delegátov sa hlasovania zdržal.

Čerstvý predseda strany Miroslav Kollár na tlačovej konferencii po skončení snemu uviedol, že novými podpredsedami strany sa stali Pavel Nechala, Andrea Letanovská. Na tomto poste zostala aj doterajšia podpredsedníčka Jaroslava Lukačovičová. Na sneme si rovnako volili chýbajúcich členov predsedníctva strany. Tromi novými členmi sa stali Natália Svitková, Anton Piták a Erika Radačovského. Staronovým členom predsedníctva sa stal Martin Pekár. Funkčné obdobie v predsedníctve naďalej pokračujú Lucii Štasselovej a Vladimírovi Bilčíkovi.

"Viedli sme tvrdú ale férovú debatu v priateľskom duchu. Emócie sme nechali naozaj za dverami. Dnes padlo nejaké rozhodnutie a ja som rád, že to rozhodnutie nie je jednofarebné, že to nie je tak, že jedna skupina v strane vyhrala a druhá prehrala," povedal Kollár.

Nový predseda strany chce spolupracovať s obomi názorovými skupiny v strane Spolu. Slovensko podľa neho potrebuje úspešnú stredopravú občiansko-demokratickú stranu. Podľa Kollára krajina potrebuje zmenu financovania samospráv. Kollár vníma situáciu tak, že samosprávy počas pandémie ukázali, že sa o svojich obyvateľov dokážu postarať lepšie ako centrálna vláda.

"Tento typ odvážnej zmeny sa pokúsime predstaviť do konca roku. Toto som sľúbil mojim kolegom, s týmto najprv predstúpim pred nich a v prípade, že na tom nájdeme zhodu, predstúpime s takou zmenou aj pred vás," uviedol Kollár. Dodal, že vzhľadom na aktuálne volebné preferencie je jeho plán možno trúfalý, Kollár však chce, aby strana pod jeho vedením prichádzala s odvážnymi, no zároveň zmysluplnými riešeniami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy