Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lekárka z prvej línie: Fotky z dovoleniek na sociálnych sieťach sú pľuvancom do našej tváre
Zdielať na

Lekárka z prvej línie: Fotky z dovoleniek na sociálnych sieťach sú pľuvancom do našej tváre

BRATISLAVA / Mesiace pracujú bez čerpania dovoleniek a vidia umierať viac ľudí ako kedykoľvek predtým. Taký je život zdravotníkov v červenej zóne. Po 10-tich mesiacoch sme sa vrátili na pneumologickú kliniku Univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Ukážeme vám tamojší život očami zdravotníkov.

Na prácu v oblekoch sa zvyknúť dá. Na to, že na oddelení zrazu umiera tak veľa ľudí, si proste nezvyknete nikdy. Hovoria tí, ktorí sa na covidových oddeleniach starajú o našich známych a príbuzných. "Psychicky je to náročnejšie. Urobíte všetko čo viete, možno aj viac ako vládzete a predsalen nie vždy to pomáha," zhodnotila sanitárka Eva Szabo. 

"Nikdy si na smrť nezvyknete. Pacienti sú tu preto, aby neumierali. Toto ochorenie, bohužiaľ, zmenilo celú situáciu. Toľko úmrtí sme nemali u nás," povedal doktor Laššán. Vstup pred oddelením je miesto,  kde majú ešte zdravotníci poslednú možnosť napiť sa alebo odskočiť si. Ďalších niekoľko hodín to už možné nebude. Najdlhší čas, ktorý strávia v oblekoch a ochranných pomôckach je aj viac ako 10 hodín. "Si necítite zmysly ako ruky. V podstate ani nepočujete. Kolegovia musia na seba kričať," opisuje pracovnú smenu v oblekoch doktorka Švecová. Za tie mesiace museli hľadať spôsoby a zlepšováky, ako vyšetrovať aj v oblekoch. Napríklad fonendoskop je kvôli kapucni nepoužiteľný. Osvedčilo sa im zariadenie, do ktorého zapájajú obyčajné slúchadlá. Po smene im pomáha aj ovocie. "Vlastne odídeme z toho covid oddelenia a sme spotení, mokrí a máme strašnú zimnicu. Máme rozmočené ruky z tých trojo rukavíc ako keby ste vyšli z mora," konštatovala doktorka Švecová čo sa stane po skončení smeny. Keď sme na oddelení boli pred 10 mesiacmi bola jiska v podstate prázdna. Dnes je obsadená do posledného lôžka. "Tak v podstate sme na hrane, sme naozaj vyčerpaní. Naše sestry nemali rok dovolenku," povedala doktorka Švecová a doplnila, že to, čo vidia v médiách ich hnevá. "To, čo vidíme v tých médiách ako si ľudia postujú na sociálne siete, že sú na dovolenkách nás to naozaj hnevá. My by sme si tiež chceli oddýchnuť, nezávidíme im to. Ale je to taký, poviem to hnusne, pľuvanec do našej tváre. My tu fakt ideme na hranu, snažíme sa, sme vyčerpaní a niekto si niekde užíva a ešte sem donesie ten vírus naspäť," reagovala doktorka Švecová. Všetko zlé je aj na niečo dobré, upozorňuje primár. Ak títo mladí lekári s týmito skúsenosťami ostanú na Slovensku aj po skončení núdzového stavu, bude to výhra. "Sú aj psychicky odolnejší a sú veľmi obetaví," konštatoval doktor Laššán. Len vďaka tomu budú môcť reprofilizované oddelenia budú môcť vrátiť k tomu, čo robili predtým. Lekári, ktorí vidia aká je situácia v nemocniciach apelujú na dodržiavanie opatrení. "Ak nebudeme dostatočne zodpovední a dovolíme masívny nárast počtu infikovaných môže sa stať, že sa pacienti aj mladí nedostanú k lôžkam, ktoré potrebujú," uzavrel doktor Laššán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy