Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lôžka v nemocniciach pre pacientov s vážnym priebehom COVID-19 sú na kritickej hranici
Zdielať na

Lôžka v nemocniciach pre pacientov s vážnym priebehom COVID-19 sú na kritickej hranici

SLOVENSKO / V boji s pandémiou sa nám nedarí, sme asi jediná krajina, ktorá má za uplynulý deň viac nových prípadov, ako novozaočkovaných ľudí. Upozornili na to analytici z Dát bez pátosu. Včera na Slovensku vykonali spolu takmer 140 tisíc testov, ktoré odhalili 5870 pozitívnych. Zaočkovalo sa pritom len 5194 ľudí. Naše nemocnice sú naplnené natoľko, že niekde musia vyčleniť ďalšie oddelenia len pre covid-pacientov a niekde dokonca celé nemocnice.

Najmenší problém majú nemocnice s lôžkami, ktoré nepotrebujú kyslík. Tých ostáva zhruba polovica. Problém je však s tými najzávažnejšími pacientmi. "Kyslíkove sú na 76% a tie JIS2 lôžka, kde je prietoková ventilácia na hranici 82%, JIS3 s ventilátormi až na 93 %, a OAIM lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou 85%," hovorí infektológ Pavol Jarčuška.   

Situácia v nemocniciach sa podľa očakávaní analytikov v januári mala už tento mesiac stabilizovať. Zatiaľ sa tak ani zďaleka nedeje. "V týchto dňoch máme čím ďalej menej ventilácii," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). 

Najväčšia bratislavská nemocnica hlási rekordné počty pacientov. Pomôcť by mal Národný ústav srdcových chorôb, ktorý by mal vyčleniť lôžka pre ťažko chorých kovidových pacientov. Pomáhať by sem mali prísť zdravotníci z Rumunska. Ministerstvo uvažuje o tom, že zmení na červené, čiže čisto kovidové viaceré nemocnice.

Kovidové oddelenia v nemocniciach na Hornom Zemplíne sú plné na 100%

Kritickú situáciu na východe má vyriešiť zriadenie červenej nemocnice. Ktoré zariadenie sa zmení na kovidové jasné nie je. "V hre je viacero nemocníc, jedna z nich je aj Humenné," hovorí Krajčí. "Ak by sa tak stalo, tak by došlo k výraznému obmedzeniu zdravotnej starostlivosti u ľudí s inými ochoreniami," hovorí primátor mesta Humenné Miloš Meričko. "Napríklad ľudia z Humenného majú chvíľu do Michaloviec, kde je nová nemocnica," hovorí Krajčí. 

Do humenskej nemocnice však chodia aj ľudia z okresu Medzilaborce, kde o nemocnicu prišli pred desiatimi rokmi. "Je v kompetencii Ministerstva zdravotníctva, aby takéto rozhodnutie spravilo a prípadne určilo konkrétnu nemocnicu, ktorá sa na dočasnú funkciu bude musieť rýchlo pripraviť," informuje hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ. 

Zvolenská Nemocnica má výpadok viac ako 60 zdravotníkov, s covid pacientmi pomáhajú vojaci

Zdravotníci sú buď sami pozitívni alebo na OČR, o pacientov sa ale treba starať, aktuálne ich je vyše 60. V červenej zóne je takmer 50 vojakov, pracujú ako sanitári a pomocníci v denných aj nočných službách. "Hlavnou náplňou práce vojakov je zabezpečovanie starostlivosti o covid pacientov a to pomoc pri hygiene, stravovaní, polohovaní. Pomoc pri transporte pacientov na vyšetrenia a preklad na iné pracovisko," informuje riaditeľka odboru vonkajších vzťahov a marketingu AGEL SK.

Iba počas víkendu prijali 24 nových pacientov, nemocnica preto pristúpila k zmenám, uzavreli detské oddelenie, ktoré ustúpilo covid lôžkam.

Opätovné problémy hlási aj Kysucká nemocnica a vysokú obsadenosť hlásia aj Košice

"Sme naplnení na 83%, pomáha nám 170 medikov a 25 kňazov, ale tá únava je veľká," hovorí hovorkyňa UNLP Košice Monika Krišková. Lekári sú však nielen unavení, ale ťažko na nich dolieha aj počet úmrtí, s ktorými sa stretávajú tieto dni. "U nás každé tri hodiny niekto zomrie, to je číslo, ktoré je naozaj smutné a nikdy sme nič také nezažili," hovorí infektológ Pavol Jarčuška. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy