Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
COVID AUTOMAT: Niektoré okresy prešli do čiernej farby. Toto sú pravidlá platné od 15.februára
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Niektoré okresy prešli do čiernej farby. Toto sú pravidlá platné od 15.februára

BRATISLAVA / Covid automat schválili odborníci a Slovensko funguje podľa jeho kritérií. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa covid automatu nachádzame. Do ďalšieho týždňa, 15.februára, aj naďalej zotrvávame v čiernej farbe.

Deviateho februára na tlačovej besede minister zdravotníctva predstavil aktuálny epidemiologický stav Slovenska. "Počet pozitívne testovaných PCR testami v susedných štátoch vykazuje, že najhoršia situácia je v Česku a potom sme my. Poľsko, Rakúsko a Maďarsko sú na tom lepšie," povedal na úvod minister zdravotníctva Marek Krajčí hodnotením susedných štátov a Slovenska. 

"Slovensko z pohľadu 14 dennej incidencie stúplo z 476 na 496," konštatoval Marek Krajčí. Zvýšená mobilita narástla najmä v oblasti pešej komunikácie. Je to kvôli vyššiemu dopytu testovať sa.

Ministerstvo zdravotníctva SR

Žiadny okres nie je v priaznivej ružovej farbe

Od minulého týždňa konštatoval minister zdravotníctva zhoršenie vo viacerých okresoch a k 9. februáru máme 15 okresov v čiernej farbe. V týchto okresoch je otváranie škôl zakázané a bez testu nie staršieho ako sedem dní nemôžu cestovať medzi okresmi. V ktorej farbe sa nachádza váš okres nájdete v galérii:

​Opatrenia platia rôzne podľa farieb

V čiernych farbách sa neotvárajú školy, v bordovej farbe je to na odporučení regionálneho hygienika a v červenej sú školy otvorené. V rámci mobility aj medzi okresmi došlo k nárastu. Nárast hlásil minister hlavne v rámci pešieho spôsobu prepravy: "zvýšený je pohyb peších, je to najmä v dôsledku vyššieho dopytu po testovaní." 

Ministerstvo zdravotníctva SR

​V nemocniciach je stav naďalej vážny, míňajú sa pľúcne ventilátory

"10 000 pacientov je v bielych zónach, ktorí potrebujú neodkladnú starostlivosť, 3 426 pacientov s potvrdeným ochorením Covid- 19. Lôžka máme naplnené na viac ako 64%," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. Kapacita pľúcnych ventilátorov je 70 a v krajnom prípade miešania bielej zóny s Covid pozitívnymi ešte 150. Počet hospitalizovaných je jedným z faktorov na presunutie z čiernej do bordovej farby. Momentálne je číslo hospitalizovaných vyššie ako požadovaný počet v covid automate. Ďalším faktorom je reprodukčné číslo, ktoré stále nebolo pod 1%. Farba Slovenska sa podľa covid automatu meniť nebude. Nesplnili sme ani jeden z troch potrebných faktorov: počet hospitalizovaných neklesol, ani denný počet potvrdených prípadov a reprodukčné číslo. "Aby sme prešli do červenej zóny, museli by sme mať menej ako 2 400 infikovaných, a počet hospitalizovaných pod 2 600. Nepodarilo sa nám znížiť reprodukčné číslo, choroba sa šíri intenzívnejšie kvôli britskej mutácii," zhodnotil Krajčí. "1 962 prípadov bolo v piatok potvrdených s britskou mutáciou," doplnil hlavný hygienik Ján Mikas. 

V rýchlosti očkovania sme treťou krajinou na svete

Minister Krajčí oznámil zmenu v očkovacích fázach. Učitelia ako kritická infraštruktúra sú na štvrtom mieste a očkovať by sa mali začať už 13.februára. V štatistikách očkovania je Slovensko na treťom mieste a máme zaočkovaných viac než 190 000. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy