Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V čiernych regiónoch sa školy neotvoria. V bordových zhodnotí situáciu regionálny hygienik
Zdielať na

V čiernych regiónoch sa školy neotvoria. V bordových zhodnotí situáciu regionálny hygienik

BRATISLAVA / Regionálne úrady verejného zdravotníctva v čiernych okresoch zakážu výučbu na školách. V bordových regiónoch má regionálny hygienik zhodnotiť, či je situácia vhodná, aby deti nastúpili do školy.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencií po rokovaní vlády poznamenal, že rodičia sa môžu slobodne rozhodnúť, či svoje dieťa dajú do školy alebo bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní. "Rodičia, ktorí sú si neistí, nemusia poslať deti do škôl," hovorí Krajčí. 

To, že v pondelok neotvoria, ešte pred tlačovou konferenciou oznámili Žilina, Hlohovec, celé okresy Partizánske či Prievidza. Otváranie najskôr až v utorok avizovala aj Bratislava. Viaceré školy totiž fungujú aj ako testovacie miesta a triedy potrebujú najskôr dezinfikovať.

Známe je už aj to, že deti, ktoré sa rodičia budú báť poslať na vyučovanie, nebudú mať plnohodnotné dištančné vzdelávanie. Učitelia týmto deťom budú posielať iba úlohy. Tieto deti však budú z vyučovania dlhodobo ospravedlnené.

Prostredníctvom svojho Facebooku sa ozval premiér, že celoplošne otvárať školy nie je dobrý nápad nakoľko, ako spomína vo svojom statuse, čísla pozitívnych nám neklesajú a britská mutácia je výrazne agresívnejšia.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo uviedol, že školy prejdú od 8. februára na školský semafor. Materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl sa budú môcť „stopercentne“ otvoriť od 8. februára. Potvrdil to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) v dnešnej diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo.

Zároveň zdôraznil, že školy majú prejsť na takzvaný školský semafor. Riaditeľom škôl sa tak ponúkne možnosť, aby po odsúhlasení zriaďovateľom nechal na vymedzené obdobie školu zatvorenú. Škola by sa následne mohla pripraviť na prípadné testovanie. O otvorení škôl by po odsúhlasení uznesenia vlády mohli rozhodovať aj Regionálne úrady verejného zdravotníctva SR. Tie by nehodnotili pripravenosť samospráv, ale lokálnu epidemickú situáciu. Rodičom detí zo zatvorenej školy by sa v danom období pandemická OČR nezrušila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy