Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Celé Slovensko čaká ako bude fungovať od pondelka
Zdielať na

Celé Slovensko čaká ako bude fungovať od pondelka

BRATISLAVA / Rúškom záhad a neistoty je však opradené nielen otváranie škôl. S blížiacim sa prechodom na "Covid automat" sa vynára aj množstvo ďalších nezodpovedaných otázok. Vláda však zaryto mlčí. A kým ešte v stredu, 3.februára sa zdalo, že všetko je jasné, na ďalší deň je to očividne úplne inak.

Zvyčajne platí, že keď dvaja hovoria to isté, napokon to nikdy nie je to isté. No a inak to nie je ani v prípade členov našej vlády. Tí sa v stredu, 3.februára, tvárili, že na všetkom sú dohodnutí a ľudia konečne dostanú jasné pravidlá. "Práve preto bolo veľmi dôležité nájsť v tejto náročnej situácii konsenzus," povedal na tlačovej besede minister zdravotníctva, Marek Krajčí. 

Keďže Slovensko je celé čierne, mal byť postup jednoznačný. "V čiernej a bordovej bude musieť byť testovanie každý týždeň," konštatoval minister Milan Krajniak. A to ako do školy, do prírody, tak aj do práce. V priebehu niekoľkých hodín sa však situácia zvrtla. "Sme sa dozvedeli na tlačovej konferencii, že sa bude každý týždeň testovať 2,8 milióna obyvateľov, to už nie je pravda a od pondelka nevieme, akým spôsobom bude slovenská ekonomika fungovať, " vyjadril sa Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500. Večer totiž mapa okresov zrazu začala farebne pučať ako jarná kytica. Povinnosť testovať sa do zamestnania zostala len najhorším. "S výnimkou týchto okresov, ktoré sú červenej a ružovej farby, ale len do tých zamestnaní, ktoré neposkytujú služby," oznámil minister Marek Krajčí. Všetky zmeny mala vo svojom uznesení potvrdiť vláda, no včerajšie rokovanie sa nekonalo a ministri držali bobríka mlčania. "Kde to viazne s vládou, neviem. A bude večer vláda? To tiež neviem," odpovedal Krajčí pri príchode. Dozvedeli sme sa len to, že premiér s uvoľňovaním opatrení nesúhlasí a medzi OĽANO a ministrami z SAS a Za ľudí sú zase raz nezhody. "Oni chcú voľnejšie opatrenia, Marek Krajči presadzuje prísnejšie opatrenia, " reagoval Jaroslav Naď. V neistote je tak celá krajina, ktorá čaká, ako bude život v nej vyzerať od pondelka. Chaos s novými opatreniami neteší ani starostov a primátorov. "Ružinov je na testovanie tento víkend pripravený. Náš najväčší problém je, že do dnešného dňa nevieme kto všetko bude mať povinnosť sa otestovať," povedal Martin Chren, starosta mestskej časti Ružinov v Bratislave. "Vláde by prospelo, keby komunikovala radšej menej, ale jasnejšie s určitou vyššou mierou definitívnej platnosti svojich rozhodnutí," odporúčala politologička Aneta Világi. Akákoľvek neistota, podľa nej, prispieva k zvyšovaniu nedôvery voči vláde. A tak jediná istota je, že testovaniu sa nevyhneme. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu je preto zjavné, že ešte dlhé mesiace bude na Slovensku najčastejší pozdrav Do vytretia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy