Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozor na príznaky u detí po prekonaní Covid- 19. Dieťa môže skončiť v nemocnici s nebezpečnými reakciami
Zdielať na

Pozor na príznaky u detí po prekonaní Covid- 19. Dieťa môže skončiť v nemocnici s nebezpečnými reakciami

BRATISLAVA / Kým ešte pred pár mesiacmi platilo, že deti s Covidom sú zväčša bez príznakov, v ostatných týždňoch sa pediatri čoraz častejšie stretávajú s typickým priebehom aj u detí. Lekári už riešili niekoľko prípadov, keď dieťa po prekonaní ochorenia skončilo v nemocnici s nebezpečným multisystémovým inflamačným syndrómom. Sprevádzajú ho vysoké horúčky, vyrážky, hnačky či vracanie, dokonca aj zápal srdcového svalu.

Varovanie českej mamičky sa dostalo až na Slovensko. "Celú dobu sa tvrdilo, ako sú deti mimo rizikovú skupinu, ale tu vidím pravý opak! Prosím, buďte na seba aj svoje deti opatrní. Bohužiaľ ešte nevieme, kde k tomu prišla, ale bola absolútne bez príznakov a my sme tiež boli v poriadku," napísala na sociálnej sieti mamička. 

"Je to syndróm, ktorý vzniká na podklade spustenia imunitných reakcií, ktoré spustí vírus SARS," vysvetlila Elena Prokopová, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva na Slovensku pre pediatriu. Podobné prípady riešia aj slovenskí lekári. Lenkinho syna školáka Simona to najskôr vyzeralo na silný zápal slepého čreva. "My sme boli prvými pacientami, ktorí prišli do novej nemocnice, ktorí prekonali Covid. Po ultrazvuku bruška nám pani doktorka povedala, že také zmeny ešte na črevách nevidela. Bolo zapálené celé tenké črevo, hrubé črevo až po slepé," opísala situáciu mamička Lenka. Začali ho liečiť antibiotikami. "Tam už nabehlo CRP 419," doplnila Lenka. Skončil na JISke, kde dostal ďalšiu liečbu. CRP kleslo, ale objavili sa iné problémy. "Ostalo poškodené srdce, srdcový sval," konštatovala mamička.

Aj na Slovensku v Národnom ústave detských chorôb v BA od júna doteraz potvrdili 4 takéto syndrómy u detí. "Sa to volá multisystémový zápalový syndróm," potvrdil doktor Sabaka. "Nadväzuje na toto covidové ochorenie. Nasleduje približne 3-4 týždne po prekonaní vírusového ochorenia," vysvetlila hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová. "Prejavuje sa väčšinou tým, že deti majú 3 -4 dni vysokú horúčku nad 38 stupňov celzia, majú bolesti bruška, ktoré môžu pripomínať zápal slepého čreva. Môže to byť spojené aj s vracaním, hnačkou, majú červené spojovky," informovala Prokopová. "Vyskytuje sa napríklad zápal srdcového svalu, ktorý sa nazýva Kawasakiho choroba a tá môže potom viesť k zlyhávaniu srdca alebo nejakým iným kardiologickým komplikáciám," reagoval Sabaka. Aj keď sa tento syndróm nevyskytuje často hlavná odborníčka pre pediatriu odporúča sledovať príznaky u detí, najmä ak sa v rodine vyskytol Covid-19. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy