Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Testy odhalili nové ložiská. V Dunajskej Strede dali do karantény celú rómsku osadu
Zdielať na

Testy odhalili nové ložiská. V Dunajskej Strede dali do karantény celú rómsku osadu

DUNAJSKÁ STREDA / Po sobotňajšom testovaní strážia komunitné centrum v Dunajskej Strede mestskí i štátni policajti. A zajtra sa rozhodne, či k nim pribudnú aj vojaci. Výsledky testovania tam totiž potvrdili viac ako 20-percentnú infikovanosť.

Obyvatelia komunitného centra na Kračanskej ceste v Dunajskej Strede sú v karanténe na 10 dní. Strážia ich policajti. "Tým, že bola vysoká infikovanosť 24,5 % v tejto komunite, tj zo 172 testovaných bolo 41 pozitívnych," informuje prednosta Okresného úradu Michal Deraj.  

Regionálny úrad verejného zdravotníctva preto vyhláškou nariadil izoláciu ešte sobotu v noci, aby sa nákaza nešírila. "Aby to malo platnosť ešte za včerajší deň, sa aby náhodou nestalo, že uniknú nám. Doteraz ani tento rok, ani koncom minulého roka mi kolegyne nehlásili žiadneho pozitívneho z tejto lokality," hovorí okresná hygienička RÚVZ Dunajská Streda Rozália Robotková. 

"Tu bývajú na Kračansekej ceste obyvatelia neprispôsobiví a bývajú tu v sociálnych bytoch s nižším štandardom. Nariadili sme mestským policajtom, a požiadali sme aj štátnu políciu, aby zabezpečila toto miesto," hovorí primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájas. 

Zdroj nákazy či zdravotný stav infikovaných ešte zisťujú. Oficiálne je sem prihlásených necelých 400 obyvateľov, no žije ich tu viac. Na odberovom mieste zriadenom priamo v centre sa ale testovať prišla len necelá polovica.

Priamo v areáli je síce obchod, ktorý prevádzkuje miestna podnikateľka, ale tu žijúci zamestnaní dostávajú týždennú mzdu. "Predpokladám, že nejaké zásoby ešte mali, ale 10 dní je dlhá doba, takže bude musieť mesto DS riešiť, pretože je zóna uzavretá, nikto nemôže vychádzať von," hovorí Deraj. "Kto, čo bude potrebovať, sa spíše, ten obchod si objedná u veľkopredajcu, pokiaľ ide o lieky a ďalšie takéto veci zabezpečí priamo mestský úrad," informuje Hájas. 

Všetkých obyvateľov komunitného centra v Dunajskej Strede by chceli otestovať na budúci víkend. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy