Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
COVID AUTOMAT: Toto je scenár, aby sa mohli žiaci vrátiť do školských lavíc
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Toto je scenár, aby sa mohli žiaci vrátiť do školských lavíc

BRATISLAVA / V Česku majú stupne, na Slovensku vláda v decembri schválila Covid automat. V súčasnej kritickej epidemiologickej situácii je Slovensko v najhoršej, čiernej, farbe. Aby sa žiaci mohli vrátiť naspäť do škôl museli by sme byť aspoň v červenej farbe. Ako sa tam dostaneme?

Covid automat má aj funkciu prognózy a je záväzným dokumentom schváleným vládou. "Ja ako minister zdravotníctva vyžadujem od všetkých členov vlády, aby covid automat rešpektovali a akékoľvek opatrenia, ktoré budú teraz prijímané, aby boli v súlade s odporučeniami s covid automatom," vysvetlil dôležitosť Covid automatu minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Covid automat v okresoch 

Automat zohľadňuje niekoľko indikátorov, na základe ktorých sa potom posudzujú jednotlivé regióny. Medzi indikátormi, ktoré posudzujú okresy je vážená 14-dňová incidencia, kde sa zohľadňuje aký je podiel pacientov nad 65 rokov je pozitívnych, tam sa to násobí štyrmi, počet hospitalizovaných na stotisíc obyvateľov z toho daného okresu, trend sedemdňovej incidencie a na záver to ešte zhodnocuje regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorého váha má ešte 25%. Tým sa okres dostane do určitej farby.

Ministerstvo zdravotníctva

​Momentálna mapa automatu ukazuje, že všetky okresy sú červené. "Jediný jeden okres - Poltár má tú najslabšiu červenú, Oblasť okolo Nitry je v čiernej,najviac kritickej farbe," opísal minister zdravotníctva. 

Facebook Ministerstvo zdravotníctva SR

Slovensko na národnej úrovni automatu

"My sledujeme tieto národné kritériá, a v tých je najsilnejší parameter počet hospitalizovaných," vysvetlil Marek Krajčí. Podľa počtu hospitalizovaných je možné vyhodnotiť ako zvládame situáciu. Je potrebné vedieť počet, aby sa vyhodnotilo, či dokážu pri takom množstve poskytovať aj starostlivosť mimo pacientov s Covidom -19. "Pokiaľ počet hospitalizovaných s Covid-19 prevyšuje hodnotu 2500 tie nemocnice majú už toľko reprofilizovaných lôžok, že dochádza k obmedzovaniu tzv. neodkladných zdravotníckych úkonov," priblížil indikátor počtu hospitalizovaných Krajčí. K 15. januáru má Slovensko v nemocniciach hospitalizovaných 3 273 pacientov. Slovensko je v najhoršej čiernej farbe. "Musíme chvíľu počkať, aby sme klesli pod úroveň 2500," povedal Krajčí. Pri klesajúcom počte hospitalizovaných by sme sa dostali z čiernej zóny, ale muselo by klesnúť aj číslo počtu pozitívnych. 

Ministerstvo zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva

​Ak sa chceme dostať z čiernej farby na červenú tak potrebujeme zraziť pod 5000 priemer pozitívne testovaných osôb. "Ten je teraz okolo 6 000, takže dostať sa pod 5 000 nemusí byť nedosiahnuteľný cieľ. V takom prípade by sme sa dostali do bordovej farby," konštatoval Krajčí. Bordová farba by znamenala, že by sa deti mohli vrátiť nielen do materských škôl, ale aj žiaci do základných škôl prvého stupňa. Špeciálne aj deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne v počte 5 detí na triedu a koncové ročníky základnej školy prezenčne s negatívnym testom. Testovať by sa museli každých 7 dní. 

Ministerstvo zdravotníctva

Súvisiace články

Najčítanejšie správy