Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlament v zrýchlenom režime prijal niekoľko zmien zákonov: Poslancom už došla trpezlivosť
Zdielať na

Parlament v zrýchlenom režime prijal niekoľko zmien zákonov: Poslancom už došla trpezlivosť

BRATISLAVA / Parlament v zrýchlenom režime prijal niekoľko zmien, ktoré majú pomôcť v boji proti pandémii. Napríklad aj pokutu do 10-tisíc eur za predbiehanie sa pri očkovaní. Opoziční, ale aj niektorí koaliční poslanci však kritizujú, že v takom zhone nemajú šancu naštudovať vládne návrhy.

Sankciu do 10-tisíc eur teda poslanci odhlasovali. Vyhlášku, kedy ju bude možné udeliť, respektíve ako korektne postupovať pri očkovaní, teraz musí napísať ministerstvo zdravotníctva. "Kde stanoví jasný rámec, na základe ktorého budú lekári, alebo nemocnice pristupovať k očkovaniu," povedal podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí).

Poslanci odhlasovali aj iné zmeny. Pri niektorých úkonoch budú môcť pomáhať dospelí študenti stredných zdravotníckych škôl, pacientov z preťažených nemocníc bude možné prevážať do susedného zahraničia, agrosektor zaradili medzi kritickú infraštruktúru a dočasne sa upúšťa od dražieb. "Počas trvania núdzového stavu nikoho nemôžu vysťahovať na ulicu a urobiť z neho bezdomovca, to je veľmi dôležité," vyjadril sa predseda hospodárskeho výboru NR SR Peter Kremský (OĽaNO).

Opozícia i niektorí koaliční poslanci však neboli spokojní s formou, akou sa zmeny prijímali. Chápu, že v pandémii treba konať pružne, avšak až takéto rýchle tempo prijímania zákonov považujú za neprijateľné. Ani pri najlepšej vôli vraj nemali šancu naštudovať si osem zákonov, následne pozmeňujúce návrhy, a potom zodpovedne hlasovať. "Žiaľ, už aj parlament je obyčajná slúžka tejto nefungujúcej, nekompetentnej vlády," skonštatoval poslanec NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). "My poslanci sme tu na to, aby sme chodili do práce. A keď treba, niekedy aj rýchlejšie ten zákon schváliť, tak ho musíme schváliť, ak chce ľuďom pomôcť," zhodnotil predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš (OĽaNO).

Aj vedenie parlamentu začalo hovoriť, že takýto extrémne zrýchlený systém práce už nemieni vláde tolerovať. "Toto bolo prinajmenšom za stranu Za ľudí poslednýkrát, čo sme takýmto spôsobom a takto narýchlo niečo schvaľovali," vyhlásil Šeliga. "Toto by mala byť jedna z posledných vecí, ktoré sme takýmto spôsobom urobili, ale vyžaduje si to situácia," doplnil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Tak ako to už býva, teraz dostane na stôl nové paragrafy prezidentka republiky. A tá ich buď podpíše, alebo voči niektorým bude mať námietky a vráti ich do parlamentu na prepracovanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy