Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Farmaceutická firma Pfizer dočasne obmedzí dodávky vakcíny do Európy
Zdielať na

Farmaceutická firma Pfizer dočasne obmedzí dodávky vakcíny do Európy

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer podľa nórskych zdravotníckych predstaviteľov informovala, že dočasne zredukuje dodávky vakcín proti ochoreniu COVID-19 do Európy, pretože bude pracovať na zväčšení svojej výrobnej kapacity.

"Túto správu sme dostali dnes," povedal Geir Bukholm, riaditeľ oddelenia kontroly infekcií Nórskeho inštitútu verejného zdravotníctva.

Ako píše portál ft.com, inštitút mal uviesť, že redukcia dodávok sa začne na budúci týždeň. Dôvodom má byť to, že Pfizer bude zväčšovať svoju obmedzenú výrobnú kapacitu na produkciu 2 miliárd dávok vakcín ročne. Teraz je firma schopná vyrábať 1,3 miliardy vakcín ročne.

"Dočasná redukcia dodávok sa dotkne všetkých európskych štátov," dodal nórsky inštitút. "Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude trvať, kým Pfizer bude opäť využívať celú produkčnú kapacitu, ktorá sa zväčší z 1,3 na 2 miliardy dávok ročne," vyjadril sa Nórsky inštitút verejného zdravotníctva. Spoločnosť Pfizer ani jej nemecký partner BioNTech hneď správu o redukcii dodávok nepotvrdili.

Obmedzenie dodávky potvrdil aj Krajčí

Spomalenie dodávky vakcíny od spoločnosti Pfizer potvrdil aj minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. "Dodávanie vakcín je veľmi dynamické, a preto nevieme predpovedať, ako sa to bude vyvíjať. Momentálne čakáme na schválenie vakcíny AstraZeneca, u ktorej máme objednaných 3,6 milióna vakcín," oznámil Krajčí.

Šéf rezortu zároveň uviedol, že v prípade, ak neprídu, alebo sa zdržia so schválením, musia rátať aj s iným plánom. "Schvaľovanie je ohrozené kvôli možnej nie vysokej účinnosti vakcíny, ale všetko sa to ma schváliť 29. januára," doplnil. Krajčí tiež vyhlásil, že vo štvrtok 14. januára sa Slovensko prihlásilo k dodávke ďalších 600 tisíc vakcín od Pfizeru a 600 tisíc dávok od spoločnosti Moderna. "Obidvaja sa však zhodujú, že skôr ako v druhom polroku neprídu," dodal Krajčí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy