Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Druhá vlna ekonomickej smrti: Odvetvia, ktoré lockdown zasiahol najviac, melú z posledného
Zdielať na

Druhá vlna ekonomickej smrti: Odvetvia, ktoré lockdown zasiahol najviac, melú z posledného

BRATISLAVA / Na pozadí kritickej situácie v zdravotníctve sa do úzadia dostala vážna situácia v odvetviach najviac postihnutých lockdownom. Existenčné problémy trápia čoraz viac ľudí. Najhoršie na tom je, že návrat do normálu je v nedohľadne a vládne šarvátky tomu nepomáhajú.

Prázdno v podnikoch, či pred kinami alebo divadlami. Prázdno v uliciach a je jedno, či je večer alebo deň. Bary a krčmy majú často svoju históriu, zažívali svadby, oslavy, či rozvody, spoznávali sa v nich kamaráti, vznikali komunity. Prevádzkar Marek bol prekvapený, keď pri prvej vlne roznášal pivo. "Som zaviezol pivo chlapcovi, čo sedel so svojou manželkou, s ktorou sa zoznámil u nás, takýchto príbehov tu bolo nemálo," povedal Marek, prevádzkar podniku v centre Bratislavy. Potom došlo isté oživenie, no od októbra to šlo z kopca až po devastačný december, ktorý pokračuje.

Nikto nespochybňuje, že najdôležitejšie je momentálne zachraňovať životy, ale ťažko žiť, keď prichádzate o všetko. Smutné príbehy zažíval, keď robil pohovory s kuchármi pre roznášku jedál, aby nemusel zavrieť úplne. "Kuchár, čašníčka zrazu nemajú na hypotéku. Som videl chalanov s dorezanými rukami," prezradil Marek. Takýchto príbehov a podnikov sú po Slovensku tisíce. Či už z barov, reštaurácií, hotelov, fitnescentier, divadiel alebo wellness. "Situácia v cestovnom ruchu je naďalej kritická - a to platí už od októbra. Sme de facto v rovnakej situácii, ako platila v marci a apríli minulého roka," vyjadril sa Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.


No a pomoc vyzerá momentálne takto. "Do dnešného dňa bolo vyplatených viac ako 11miliónov eur. Doteraz 3500 žiadostí a máme tam 30 dní na to, aby sme túto žiadosť vyplatili," uviedol Andrej Doležal (Sme rodina), minister dopravy a výstavby SR. Ľudia v dotknutých sektoroch netvrdia, žeby vláda nerobila nič. Pomoc je však pomalá, často nejednoznačná a teraz, keď sa zavrelo opäť všetko, potrebovali by viac. Súhlasí s nimi minister hospodárstva, ktorého strana dala dvakrát návrh zákona o všeobecnom odškodnení. Ani raz na vláde neprešiel, a aj tu možno doplácajú dotknutí na spor vo vládnej koalícii. "Premiér Igor Matovič sa vyjadril, že on si berie toto na starosť. Čakali sme, čo príde. Bohužiaľ, ostalo len pri rečiach," skonštatoval Richard Sulík (SaS), minister hospodárstva SR.


Politici, ako aj ministerstvo financií si veľa sľubujú od plánu obnovy z európskych zdrojov. Tam sa napríklad ale vôbec nespomína kultúra, ktorá dostáva rovnaké rany ako cestovný ruch. Eduard Heger, ktorý to má pod palcom, to vníma takto. "Netreba mať oči pre plač, ak sa nie každý nájde v pláne obnovy, je o rýchlych investíciách a prioritných investíciách," povedal Eduard Heger (OĽaNO), minister financií SR.

Kultúrnej obci ale za celé obdobie pandémie 2020 prišla priama pomoc len 350-tim žiadateľom. "Čo považujeme za katastrofálne málo," zhodnotil Pavol Smolka, Hudobná únia Slovenska. V prípade fyzických osôb sa tak zo zvukárov, technikov, osvetľovačov stávajú sadrokartonisti, taxikári, či kuriéri.  Ešte ťažšie je to v prípade právnických osôb s firmami, ktoré fungovali aj 20 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy