Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Celoplošný konflikt o testovaní. Vedci, ale aj niektorí koaliční poslanci sú proti
Zdielať na

Celoplošný konflikt o testovaní. Vedci, ale aj niektorí koaliční poslanci sú proti

BRATISLAVA / Konflikt medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom sa zrejme premietol aj do nasledujúceho politického diania. Krátko po tlačovej konferencii šéfa liberálov mala rokovať vláda. Z desiatej hodiny sa začiatok posunul na jedenástu. A potom na neurčito. Premiér pritom čelí kritike za nápad s celoplošným testovaním, kritiku počúva aj z koaličných radov, od samospráv, lekárov či analytikov.

Ani o desiatej, ani o jedenástej, ale v neurčitom čase. Vláda dnes mala vymyslieť detaily celoplošného testovania. Príčina prečo sa stretnutie nekonalo sa dá vyčítať iba z výrokov koaličných partnerov. "Považujem to celoplošné testovanie takým štýlom ako bolo robené v novembri za plytvanie zdrojmi,personálnymi aj finančnými," vyjadril svoj postoj Richard Sulík. 

Ani koaličná partnerka Veronika Remišová nie je nadšená z nápadu opätovného celoplošného testovania: "testovanie nie je ani všeliek, nie je to ani atómový kufrík. Je to nástroj, ktorým môžeme pandémiu zvládať. Najväčší počet ľudí sa nakazí v práci a v rodinách. V práci sa tomu dá zabrániť tak, že sa zamestnanci budú na pravidelnej báze testovať," povedala Veronika Remišová a doplnila, že štáty by mal byť pritom nápomocný. 

Minister hospodárstva má iný návrh ako celoplošné testovanie

Richard Sulík nesúhlasí s celoplošným testovaním a už vôbec nie s myšlienkou, aby bolo povinné, ako to povedal premiér na rokovaní vlády. Premiér Matovič chce celoplošné testovanie prenechať na zodpovednosť samosprávam: "Keď aj celoslovenské kolo bude, určite nie štýlom, že všetko organizuje armáda a všetko je na pleciach armády. Nie, nie, nie. Teraz to bude o samospráve. Teraz musia starostovia a primátori ukázať, že im záleží na ich ľuďoch," uviedol Matovič. "Ja som v pohode za to, že im to dajme príkazom a zmeňme zákon tak, aby oni v takejto situácii museli vykonávať nejaké pokyny, neviem koho, armády alebo ministerstva zdravotníctva. Ak teda ide o ochranu života a zdravia," dodal Matovič.

Celú nahrávku si môžete vypočuť. O samosprávach a ich zodpovednosti začína konverzácia od štvrtej minúty a päťdesiatichpiatich sekúnd:

​Minister hospodárstva už pracuje na inom návrhu. "Spolu so zamestnávateľmi pracujeme na návrhu, bude na dobrovoľnosti. Ten zamestnávateľ, ktorý sa rozhodne ísť do pretestovania svojich zamestnancov za určitých okolností dostane testy a bude ešte aj nejakou finančnou sumou kompenzovaný," načrtol prvé body návrhu Richard Sulík. 

Robert Fico je v tomto za jedno s koaličnými partnermi

Bývalý premiér a predseda strany SMER-SD súhlasí s odmietaním celoplošného testovania. "Celoplošné testovanie je neuskutočniteľné," reagoval Fico na aktuálny nápad premiéra ako by malo prebehnúť pretestovanie na Slovensku. Zo strany HLAS- SD je rovnakého názoru aj Richard Raši, považuje nesúhlas partnerov koalície aj ako neuposlúchnutie: "koaliční partneri prvýkrát vypovedali premiérovi Matovičovi poslušnosť." 

Analytici spochybňujú efekt a lekári vlastné sily a možnosti. Nahnevaná je už aj samospráva, zvlášť po poslednej nahrávke rokovania vlády. Združenie miest a obcí je znepokojené vyjadreniami vlády, ktorí uvažujú, že samospráva bude podriadená centrálnej vláde. Rozhorčený list poslal ZMOS dnes médiám. 

O tom, či bude celoplošné testovanie môže byť rozhodnuté už v piatok, 15.januára. Mala by zasadnúť vláda, či napokon naozaj zasadne sa uvidí až v piatok.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy