Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spoločnosť, ktorej kvalitu testov premiér Matovič označil ako šmejdy, popiera a hovorí o 95% citlivosti
Zdielať na

Spoločnosť, ktorej kvalitu testov premiér Matovič označil ako šmejdy, popiera a hovorí o 95% citlivosti

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Nákup testov mal na starosti minister hospodárstva. Prvý nákup mal byť už v decembri, nakoniec sa uskutočnil až v januári. Podľa premiéra sú to šmejdy za 3,9 milióna eur. Spoločnosť tvrdí, že ich testy sú úspešné a ich citlivosť je vyššia ako 95%

Situáciu v Nitre si žiadala riešenia. Cez víkend sa v nitrianskom okrese konalo celoplošné testovanie. S organizáciou pomáhal aj štát. Premiér Matovič označil testy, ktoré mali byť použité za šmejdy. Išlo o testy, ktorých nákup sprostredkoval minister hospodárstva Richard Sulík. Tieto testy vraj otestovali už 250 tisíc ľudí a podľa premiéra sú to len hókusy-pókusy. 

Ide o antigénové testy od spoločnosti RapiGEN Inc. Po vyjadreniach premiéra o kvalite testov generálny prokurátor vydal poverenie o prešetrení tohto nákupu. Ako ďalej informovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová, urobil tak z úradnej povinnosti po tom, ako si v sobotu 9. januára vypočul tvrdenia predsedu vlády Igora Matoviča o "nekvalite nakúpených testov, ktoré nezachytia nikoho, o šmejde, ktorým by netestoval ani psa, oklamaní a hókusoch – pókusoch na 250-tisícoch otestovaných ľuďoch a o tom, čo bude so škodou 3,9 milióna eur”.
Spoločnosť RapiGEN Inc., napísala oficiálne stanovisko k zverejneným štúdiám ohľadne kvality testov  BIOCREDIT COVID-19 Ag (RapiGEN, South Korea) : "Kvalita testov RapiGEN Inc., BIOCREDIT COVID-19 Ag, bola a je potvrdzovaná  viacerými klinickým štúdiami. Okrem iných štúdií posledná klinická štúdia vykonaná v USA od Diagnosy, Hematology, Oncology: Diagnosy and laboratory services potvrdzuje senzitivitu 95,18%, ďalšia z posledných klinických štúdií z Maďarska od SmartBioma Health, Diagnostics and Therapy Ltd., potvrdzuje senzitivitu 95,45%. Uvedený vysoký stupeň kvality potvrdzujú aj ďalšie klinické štúdie," píše sa v stanovisku.
 
Uvádzajú tiež množstvo poskytnutých testov do celého sveta, kde tieto testy stále úspešne používajú. "Antigénových testov RapiGEN Inc., BIOCREDIT COVID-19 Ag bolo úspešne dodaných celosvetovo vyše 26 miliónov kusov. Testy RapiGEN boli dodané napr. v počte 10 miliónov aj Talianskej republike a iným európskym krajinám, kde sa aj dnes úspešne používajú na Mobilných odberových miestach," uzavreli stanovisko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy