Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V našich nemocniciach pomáhajú ako dobrovoľníci už aj kňazi
Zdielať na

V našich nemocniciach pomáhajú ako dobrovoľníci už aj kňazi

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Desiatky kňazov začali pomáhať ako dobrovoľníci v našich nemocniciach na východe Slovenska. Niektorí dokonca nastúpili priamo na covidové oddelenia. Ich služba je dobrovoľná. Okrem pomoci sú duchovnou podporou pre pacientov, ktorí už dlhšiu dobu nevideli svojich blízkych.

V ochranných pomôckach by dobrovoľníka pri hlavnom vstupe do prešovskej nemocnice len tak niekto nespoznal. Michal Pavlík je kaplánom vo farnosti na najväčšom prešovskom sídlisku. Po hlase ho už ale spoznali niektorí veriaci. Pri vstupe do areálu ľudí nielen usmerňuje, ale tiež každému zmeria teplotu. Nateraz sa v Prešove strieda 14 kňazov. V susedných Košiciach je ich viac ako 20.

Kňazi nastúpili do nemocnice v rámci dobrovoľníckej služby. Niektorí sa podujali ísť priamo aj na covidové oddelenie. Mnohí z nich už pomáhali aj pri celoplošnom testovaní. Aj na covidovom oddelení pomáhajú pri pomocných prácach, ako je napríklad rozvoz stravy medzi pacientov. Hlavne sú ľuďom po ruke aj po duchovnej stránke, práve v časoch keď im chýbajú ich blízki, keďže v nemocniciach sú v rámci opatrení zakázané návštevy.

Kňazi pomáhajú zdravotníkom aj v UNLP Košice

Kňazi vypomáhajú aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice. V pondelok ráno nastúpilo do služby 24 kňazov. Ako informovala hovorkyňa UNLP Košice Monika Krišková, budú slúžiť na na rôznych nemocničných klinikách a oddeleniach.

„Piati z nich prejavili záujem, že chcú pôsobiť priamo na COVID oddeleniach, sami prekonali COVID. Budú teda pomáhať v zóne na Rastislavovej, ostatní budú pracovať v očkovacom centre a tiež v tzv. "bielej" nemocnici na Tr. SNP. Pomôžu tak odbremeniť vyčerpaný personál,“ uviedol výkonný riaditeľa UNLP Košice pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek. „Určite pomôžu aj pacientom, ktorých nemôžu v tejto situácii navštíviť blízki a príbuzní, dobrým slovom dokážu veľmi pomôcť,“ dodal Kizek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy