Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak nakupujete online spozornite. Od nového roka je silnejšia autentifikácia pri nákupe
Zdielať na

Ak nakupujete online spozornite. Od nového roka je silnejšia autentifikácia pri nákupe

BRATISLAVA / Po Vianociach ponúkajú obchody veľké výpredaje. Mesiac január je jedným z mesiacov, kedy ľudia najviac nakupujú. Súčasná epidemiologická situácia odkazuje nakupujúcich do online nákupov. Ak ste v tejto skupine nakupujúcich, zrejme ste si všimli, že od nového roka sa pri platbe kartou čosi zmenilo.

Ak radi nakupujete online a využívate na to platobné karty, mohli ste ostať od Nového roka zaskočení. Brusel mení pravidlá. "Doteraz sa často potvrdzovalo len kódom, čo prišiel do sms správy," vysvetľuje Peter Pénzeš z odboru platobných služieb a inovácii NBS. Nejde však o roztopaš úradníkov európskej komisie, ale o vašu bezpečnosť, teda vašich peňazí.

"Európska komisia vydala prieskum, že približne 23 z tisíc podvodov je práve pri internetových prevodoch," informuje Peter Pénzeš. Objem kartových podvodov v roku 2018 dosiahol 1,8 miliárd eur a každoročne sa zvyšuje. Aj keď na Slovensku je to lepšie. Na 1000 podvodov pripadajú len 4 na online platby kartou. Pravidlá sú ale pravidlá. "Bezpečnostné prvky výrazne zvýšia bezpečnosť platieb klientov cez internet. Pri použití karty online bude potrebné dvojstupňové overenie a potvrdenie platby," priblížila Lýdia Žáčková, hovorkyňa poštovej banky. Aj keď väčšina ľudí nemá rada zmeny, banky si nemyslia, žeby to človek žijúci v 21. storočí nezvládol. "Je to jednoduchšie, bezpečnejšie.. netreba prepis sms kodov," vyjadrila sa Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Človek priveľmi nemá ani na výber. Platí lockdown a pri klasickej prechádzke po nákupnom centre, kde aj tak nemáte, čo robiť, by ste odišli na prázdno. Každá banka má novú dvojitú autentifikáciu kúsok inak nastavenú, základné pravidlá ale ostávajú. "Najjednoduchším spôsobom ako aj naďalej platiť, je aplikácia mtoken," odporúča Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne. Súčasťou tejto aplikácie je overenie cez upozornenie: "cez push notifikácie, je to možné tak, že platbu si overíme v aplikácii odtlačkom, alebo face ID. Prípadne aj číselným kódom," doplnila Zuzana Ďuďáková.

Nie všetci ale žijú v online priestore smartfónov. "Banky majú rôznych klientov, niektorí majú smartfóny, iní nemajú. Niektorí vôbec mobily nemajú. Tomu musia banky prispôsobiť tie technológie," konštatuje Pénzeš. Silné overenie sa týka len platieb v rámci únie. Ak nakupujete u obchodníkov z tretích krajín, silná autentifikácia nebude povinná. Nemenia sa ani pravidlá pri apple pay, či google. Silné overenia už spĺňajú. Tieto zmeny sa vás zároveň netýkajú ak nevyužívate internetbanking a platobné karty. Všetci ostatní, teda väčšina, si budete musieť jednoducho veľmi rýchlo zvyknúť. Nemáte na výber a v tejto dobe už vôbec nie. "Digitalizácia ide dopredu, pandémia ju urýchlila ešte viac," uzavrela Ďuďáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy