Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rokovala komisia o Lučanského smrti. Pozreli si záznamy, Saková hovorí o nezrovnalostiach
Zdielať na

Rokovala komisia o Lučanského smrti. Pozreli si záznamy, Saková hovorí o nezrovnalostiach

BRATISLAVA / Členovia komisie v prípade úmrtia Milana Lučanského si na zasadnutí pozreli kamerové záznamy. Exministerka vnútra Denisa Saková sa pred médiami vyjadrila, že medzi kamerovými záznamami a spisom zaevidovali isté časové nezrovnalosti.

Saková hovorí o časových nezrovnalostiach 

Zasadnutie komisie, ktorá dozerá na vyšetrovanie úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, sa skončilo okolo 14-tej hodiny. "Videli sme kamerové záznamy z obidvoch incidentov -  z dňa 9.12. a 29.12., pýtali sme sa, na akom podklade budeme tie kamerové záznamy vidieť, keďže na branno-bezpečnostnom výbore nám sprístupnené neboli. Bolo nám odprezentované, že sú už dôkazmi pre dané trestné konanie, ktoré začala generálna prokuratúra. Dostali sme však potom informáciu, že záznamy dostala ministerka spravodlivosti a tým pádom sme tie záznamy mohli vidieť," vyjadrila sa exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD).

Tá ale následne uviedla, že medzi kamerovými záznamami a papierovými podkladmi, našli viacero nezrovnalostí. „Tie tam boli určite, bližšie však povedať nemôžeme. Nezrovnalosti by sme si radi vysvetlili, či už v Trenčíne alebo v prešovskej väznici", prízvukovala Saková. Exministerka prezradila len toľko, že išlo o časové výkyvy. Viac však vzhľadom na povinnú mlčanlivosť členov komisie nešpecifikovala. 

Saková tiež povedala, že jednotliví príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže v Prešove a v Trenčíne by mali byť zbavení mlčanlivosti, aby mohli zodpovedať na otázky komisie. „Chceme mať celý ten obraz kompletný,“ dodala. Opozičná poslankyňa zopakovala aj to, že závery určite nebudú do konca týždňa, ako to na prvom zasadnutí komentovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

https://www.facebook.com/denisa.sakova/posts/1498161707045536

Člen komisie Marián Saloň (Smer-SD) konštatuje, že nové podklady namiesto vysvetlenia naopak odkrývajú a poukazujú na ďalšie početné nezrovnalosti. „Namiesto konkrétnych odpovedí, ktoré sme očakávali od kompetentných, tak vyvstali ďalšie otázky, na ktoré je potrebné čo najskôr odpovedať,” doplnil poslanec prostredníctvom profilu strany Smer - sociálna demokracia na sociálnej sieti. Keby bolo všetko tak jasné, podľa neho by komisia už v pondelok dospela k záverom.

Krúpa tvrdí, že v záznamoch nič závažné nenašli

Predseda parlamentného branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) uviedol, že na záznamoch, ktoré mali k dispozícii priamo z ministerstva spravodlivosti, nič neštandardné nenašli. "Nič nás nezaskočilo. Preberali sme rôzne detaily aj z materiálov, ktoré sme dostali, či korešpondujú s videozáznamami a informáciami, ktoré boli poskytnuté. Bavili sme sa aj o tom, s akými otázkami pôjdeme do Prešova a do Trenčína," ozrejmil Krúpa.

Písomné záznamy, do ktorých komisia nahliadla, mali s kamerovými záznamami korešpondovať aj podľa poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina). "Pani ministerka nám dala oprávnenie, aby sme mohli nahliadnuť do záznamov. Samozrejme, my ich nemáme k dispozícii. Majú to oni, ak by sme ešte niečo potrebovali, tak po dohode s ministerkou. Nič prelomové, závažné sme v záznamoch nezaznamenali," povedala Hajšelová.

Komisia na ministerstve spravodlivosti rokovala v pondelok 11. januára od deviatej rána. Poslanci mali k dispozícii materiály, ktoré dostali na rokovaní branno-bezpečnostného výboru ešte uplynulý týždeň. Riešili sa otázky z pohľadu rozhodnutí vyšetrovateľa voči osobe Milana Lučanského, či už čo sa týka väzby alebo listovej komunikácie s rodinnými príslušníkmi. Poslanci sa už na rokovaní výboru dozvedeli napríklad aj predbežné výsledky Lučanského pitvy. Predseda zriadenej komisie Tomáš Čitbaj uviedol, že si chcú pozrieť aj jednotlivé cely, kde bol umiestnený Milan Lučanský.

Ďalšie zasadnutie mimoriadneho branno-bezpečnostného výboru k smrti Milana Lučanského by mal byť na budúci týždeň, potvrdil to predseda výboru Juraj Krúpa. Opozícia chce na jeho zasadnutie pozvať aj vyšetrovateľa alebo dozorujúceho prokurátora prípadu.

Komisiu, pozostávajúcu zo 17 členov, zriadila za účelom vyvrátenia pochybností o smrti bývalého šéfa polície ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zastúpenie v nej majú okrem koaličných a opozičných poslancov napríklad aj súdny znalec, zástupcovia médií, verejnej ochrankyne práv alebo prezidentky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy