Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otázniky okolo Lučanského smrti: Presuny vo väzení a súkromné listy, ku ktorým sa už nedostal
Zdielať na

Otázniky okolo Lučanského smrti: Presuny vo väzení a súkromné listy, ku ktorým sa už nedostal

BRATISLAVA / Rodina a verejnosť sa v piatok rozlúčili s Milanom Lučanským, ale nie všetci majú pocit, že sú vyriešené niektoré otázniky okolo jeho pobytu a smrti v Prešove. Riaditeľ väznice odmieta akékoľvek špekulácie, že dozorcovia môžu za zranenia Lučanského. Konšpirácie, ktoré sa šíria internetom, podľa neho len šíria nenávisť a zlú krv aj medzi policajtmi a dozorcami. Podrobne ich vyvracali aj pred poslancami na mimoriadnom výbore.

Hoci rokovali 7 hodín, opozícia stále nie je úplne spokojná s odpoveďami a materiálmi, a tak žiadajú ešte jedno rokovanie výboru. Na verejnosti, aj medzi poslancami rezonovala otázka prvého incidentu Milana Lučanského, kedy sa mal zraniť. Objavili sa totiž špekulácie, či išlo skutočne o úraz a či ho náhodou niekto nezbil. "Vylučujem to, majú pracovníci 100 % dôveru," povedal Norbert Kundrák, riaditeľ Ústavu pre výkon väzby Prešov. "Informácie, ktoré sme dostali k pánovi Lučanskému skôr nasvedčujú tomu, že sa zranil sám," vyjadril sa Juraj Krúpa, predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť. "Nás zaujímajú fakty a dôkazy," prízvukovala exministerka vnútra Denisa Saková.

Poslanci sa dočkali aj presného vysvetlenia, čo viedlo k tomu, že Milana Lučanského operovali v Ružomberku. "Medzi tým, ako to zranenie s ním preberala lekárka, tak ho videli dvaja advokáti. Som presvedčená, že ak by videli nejakú pochybnosť, ktorá sa udiala v ústave, tak som presvedčená, že by podali sťažnosť riaditeľovi ústavu," skonštatovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Internetom sa šírili špekulácie, že v jednom momente sa v prešovskom ústave na výkon väzby naraz ocitol okrem Milana Lučanského aj Mikuláš Černák. Najväčším prekvapením výboru je list, ktorý vytasil zástupca rodiny Lučanských, ktorý mal byť adresovaný zrejme jeho manželke. Tento list doteraz nikto iný nevidel a zrejme nebol oficiálne posielaný z väzby. Podľa právneho zástupcu Lučanského rodiny Miroslava Radačovského sú dokonca takéto listy dva. 

Práve ohľadom korešpondencie a komunikácie bolo najviac otázok zo strany opozície. Rodina sa vraj nevedela k Lučanskému dostať. Štyri listy, ktoré mu manželka posielala, mu došli až po smrti. "Prečo nebolo umožnená žiadna komunikácia Lučanského s okolitým svetom. Okrem obhajcu tam boli zakázané nejaké listové zásielky, neboli doručené," povedala Saková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy