Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do Nitry priviezli už druhý mraziarenský box pre zosnulých. Testovať začali aj okolité mestá
Zdielať na

Do Nitry priviezli už druhý mraziarenský box pre zosnulých. Testovať začali aj okolité mestá

NITRA / V Nitre v sobotu pokračovalo plošné testovanie obyvateľov a pridal sa už aj celý okres. Ráno tam otvorili desiatky odberných miest. Záujem o testovanie bol veľký. Priamo v Nitre v piatok od popoludnia otestovali vyše 10 500 ľudí a zachytili takmer 300 pozitívnych.

Plošné testovanie v sobotu začalo aj vo viacerých obciach nitrianskeho okresu. Vytvorených je 70 odberných miest. Napríklad v Čechynciach testovali dva odberné tímy. Po skúsenostiach z minulosti urobili všetko preto, aby sa tvorili čo najmenšie rady. "Sme vyzývali občanov, aby prišli podľa abecedy, podľa ulíc. Ide to plynulo," povedal starosta Čechyniec Róbert Kupeček.


V Golianove testovalo 8 lekárov . V obci s 1800 obyvateľmi to urobili tak, že jedno miesto bolo určené iba pre dôchodcov, tehotné ženy a matky s deťmi. Druhé pre ostatných obyvateľov. "Zatiaľ sme pretestovali 500 obyvateľov a z toho sme mali 5 pozitívnych. Situácia v našej dedine je kritická, za posledný týždeň nám zomrelo päť spoluobčanov," skonštatovala zdravotníčka Jana Natová.

Mesto Vráble oproti celoplošnému testovaniu zriadilo o jedno odberné miesto navyše, spolu ich je tu 9. Všetko išlo priebežne a ľudia v radoch čakali zhruba pol hodinu. V meste za posledný mesiac zaznamenali denne na mobilnom odberovom mieste zhruba 50 pozitívnych. Otestovať sa počas soboty chodili aj ľudia v dôchodkovom veku.


Do testovacej miestnosti v časti Horný Ohaj môžu okrem domácich chodiť aj ľudia, ktorí pracujú v tunajších fabrikách. V priemyselnom parku totiž pracuje zhruba 5000 ľudí a nie všetci sú z okresu Nitra. Bez testu by v pondelok nemohli ísť do práce.

https://www.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR/posts/767939487408163

V Nitre museli zabezpečiť už druhý chladiarenský box pre zosnulých

Aj v Nitre je epidemiologická situácia naďalej vážna. Mesto už zabezpečilo druhý prenosný chladiarenský box na telá zosnulých. „Pokiaľ sa naplní aj ten, budeme musieť v meste zriadiť veľkokapacitné miesto pre zosnulých. Pohrebné služby nestíhajú, úmrtí na COVID-19 pribúda,“ informovala samospráva na sociálnej sieti. Primátor Marek Hattas informoval, že za normálnych okolností v meste zomiera približne 130 ľudí za mesiac, v decembri minulého roku to bolo až 330 ľudí.

https://www.facebook.com/nitramesto/posts/5068333513207608

V Púchove prebiehalo dobrovoľné plošné testovanie

Okrem Nitry sa v sobotu plošne testovalo aj v Košiciach, v Púchove a deviatich priľahlých dedinách. Na Považí sme našli otvorené odberové miesta aj v okrese Ilava - v obci Pruské. Na týchto miestach je na rozdiel od Nitry testovanie dobrovoľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy