Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenský export v novembri dosahoval historické maximá
Zdielať na

Slovenský export v novembri dosahoval historické maximá

BRATISLAVA / Slovenský export ťahal aj v novembri náš zahraničný obchod a vlastne aj celú ekonomiku. Napriek tomu, že išlo o mesiac, keď už vo viacerých krajinách naplno úradovala druhá vlna pandémie, náš export sa nachádzal na 10-ročných maximách. Prekvapením je, že od začiatku pandémie prvý raz rástol aj dovoz. Ekonomiku však jednoznačne ťahá vývoz, ktorý dosiahol cez 7-miliárd eur. Ide najmä o štyri veľké automobilky pôsobiace u nás. Mnohé firmy ale o zahraničné trhy prišli.

Náš export bol v novembri na úrovni historických maxím a druhý najlepší v minulom roku. Od katastrofického apríla, keď sa všetko zavrelo sa vývoz začal postupne spamätávať.
"Po ôsmich mesiacoch poklesov sa medziročná dynamika vývozov vrátila do pozitívnych čísiel," hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

"Aktuálne presiahla hodnota vývozu 7,5 miliardy eur, čo predstavuje nárast oproti min roku asi 2,5 percenta," informuje hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová. Novembrový export predbehol tak aj predkrízový rok 2019. Netreba dlho rozmýšľať nad tým, čo za tým stojí, export strojov a prepravných zariadení, ľudsky povedané áut. "Mimoriadne rástol najmä export na mimo EÚ trhy, ktorý nám udržuje bilanciu zahraničného obchodu v pluse," hovorí Morháčová. 

Prvýkrát od pandémie pozitívne prekvapil aj dovoz, ten sa od začiatku pandémie prepadával. "Zrejme teda viacerí vývozcovia siahli po doplnení zásob," hovorí Morháčová. Múdro povedané kladné saldo nášho zahraničného obchodu sa tak znížilo a dosiahlo cez 220 miliónov eur. Napriek impozantným číslam vývoz už tak významne dovoz nepresahoval. "Aj s porovnaním s 2019 prišlo k nárastu aj exportov aj importov," hovorí Muchová.

Slovenský export v novembri dosahoval de facto historické maximá, keď sa to však rozmení na drobné a celoročne až taká sláva to nie je, pandémia rozhodne úraduje. "Takmer 40 percent firiem v uplynulých mesiacoch zaznamenalo pokles zahraničného dopytu a ďalších 30 percent muselo z niektorých zahraničných trhov odísť," informuje hovorkyňa ČSOB Banky Anna Jamborová. 

Podľa prieskumu československej obchodnej banky bol najhorší práve začiatok pandémie. Našli sa však aj firmy, ktoré korona nakopla. "18 percent práve v dôsledku pandémie našlo nové trhy v zahraničí," hovorí Jamborová. 


Náš export ako aj ekonomiku ťahajú štyri veľké automobilky pôsobiace u nás. Keď sa im bude dariť, bude sa aj slovenskému hospodárstvu a nebude klesať ani zamestnanosť, či platy. To ale záleží od našich exportných partnerov. "Rok sa začína rovnako, ako sme očakávali, isté spomalenie ekonomiky, znepokojenia súvisiace s koronavírusom. Naďalej ale čakáme silný rast v už v polovici roka," informuje analytik Guidestone Capital Management Tim Bray.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy