Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Indonézske aerolinky stratili kontakt s lietadlom. Na palube je vyše 60 ľudí
Zdielať na

Indonézske aerolinky stratili kontakt s lietadlom. Na palube je vyše 60 ľudí

JAKARTA /  Indonézske aerolinky Sriwijaya Air dnes popoludní miestneho času stratili kontakt s lietadlom Boeing 737-500 letiacim z Jakarty. Na palube je vyše 60 ľudí. Tamojšie ministerstvo dopravy potvrdilo, že spustilo pátraciu a záchrannú akciu.

Lietadlo indonézskej spoločnosti Sriwijaya Air stratilo kontakt s dispečingom po tom, ako vzlietlo z letiska v Jakarte. Boeing 737-500 bol na plánovanej 90-minútovej ceste do mesta Pontianak v provincii Západný Kalimantan na ostrove Borneo. Na palube sa nachádzalo 62 ľudí, z toho bolo 56 pasažierov a šesť členov posádky. "V tomto okamihu vec vyšetrujeme a koordinujeme s pátracou a záchrannou agentúrou Basarnas a orgánom pre bezpečnosť dopravy KNKT. Ďalšie informácie zverejníme, akonáhle budeme vedieť viac," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Adit Irawatiová. 

Podľa twitterového účtu špecializovaného webu Flightradar24, ktorý sleduje letecké spoje, zhruba štyri minúty po odlete z Jakarty stratil let SJ182 počas jednej minúty viac ako 3000 metrov výšky. Podľa registračných údajov je stroj starý 27 rokov.

Podľa miestnych médií objavili rybári dnes popoludní v okolí súostrovia Tisíc ostrovov severne od metropoly Jakarty kusy kovu, ktoré by mohli byť časťami lietadla. "Našli sme na vode nejaké káble, kus džínsov a kúsky kovu," povedal webu CNNIndonesia.com bezpečnostný úradník Zulkifli.

Indonézskej televízne kanály ukazujú zábery z letísk v Jakarte a Pontianak, kde plačú a modlia sa príbuzní a priatelia ľudí, ktorí lietadlom cestovali.

V Indonézii sa v októbri 2019 zrútil do Jávskeho mora lietadlo Boeing 737 MAX indonézskej leteckej spoločnosti Lion Air. Na palube stroja, ktorý tiež odletel z Jakarty, vtedy zahynulo 189 ľudí.

O päť mesiacov neskôr sa zrútil ďalší Boeing 737 MAX, ktorý patril spoločnosti Ethiopian Airlines. Boeing v reakcii na obe nehody odstavil tento model z prevádzky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy