Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Twitter natrvalo zablokoval Trumpov účet
Zdielať na

Twitter natrvalo zablokoval Trumpov účet

Archívna reportáž

Dav zaútočil na kapitol

USA / Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter natrvalo zablokovala účet dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ako dôvod uviedla riziko ďalšieho podnecovania násilia.

Twitter aj Facebook predtým dočasne zablokovali účty šéfa Bieleho domu po násilnej vzbure v americkom Kapitole.

​Trump, okrem iného, podporovateľom útočiacim na sídlo Kongresu odkázal, že ich má rád a označil ich za patriotov a "veľmi výnimočných ľudí".

Politik v piatok večer označil Twitter za nepriateľa slobody prejavu a vyhlásil, že uvažuje nad vytvorením "vlastnej platformy". Príspevok zverejnil aj na oficiálnom účte slúžiacemu prezidentovi USA na Twitteri @POTUS, odkiaľ ho však rýchlo vymazali.

Vo svojich posledných dvoch tweetoch v piatok takisto napísal, že so "75 miliónmi amerických patriotov, ktorí mu dali hlas, nebude nikto nespravodlivo zaobchádzať a budú ich rešpektovať". Takisto uviedol, že sa nezúčastní na inaugurácii jeho nástupcu. Twitter následne rozhodol, že obidva príspevky "porušili pravidlá o podpore násilia".

Spoločnosť zároveň potvrdila, že využívanie iného účtu na "obídenie zákazu je proti pravidlám". Twitter nezakáže vládne účty ako @POTUS alebo @WhiteHouse, no vykoná kroky na "obmedzenie ich používania".

Firma v piatok natrvalo zablokovala aj účty bývalého bezpečnostného poradcu Michaela Flynna a prokurátorky Sidney Powell, a to v rámci "odstraňovania účtov spojených so šírením konšpiračnej teórie QAnon." V utorok čakal rovnaký osud Trumpovho právnika Lina Wooda pre bližšie nešpecifikované "porušenie pravidiel" sociálnej siete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy