Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O post špeciálneho prokurátora zabojujú štyria kandidáti. Lipšic, Šanta, Špirko a Kysel
Zdielať na

O post špeciálneho prokurátora zabojujú štyria kandidáti. Lipšic, Šanta, Špirko a Kysel

SLOVENSKO / Kandidátmi na post špeciálneho prokurátora sú Ján Šanta, Daniel Lipšic, Vasiľ Špirko a Peter Kysel. Výbor podľa Milana Vetráka zverejní v pondelok 11. januára poklady všetkých kandidátov, pričom občania budú môcť na prípadné nedostatky kandidátov upozorňovať 20-dní.

Verejné vypočutie kandidátov bude začiatkom februára. V koalícii zatiaľ dohoda na jednom mne nie je.
Podľa Roberta Fica sú všetci kandidáti stopercentnou zárukou pokračovania kriminalizácie opozície a všetci štyria kandidáti svorne nenávidia opozíciu.

"Po skončení vypočutia v rámci schôdze, ktorá bude prebiehať na prelome januára a februára, prebehne aj voľba špeciálneho prokurátora v parlamente tak, aby sme čo najskôr mohli mať plne obsadenú a funkčnú špeciálnu prokuratúru a na jej čele človeka, ktorý si bude ctiť zákony, presadzovať spravodlivosť a právny štát," vyhlásil predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO). 

Súťažiť bude aj neprokurátor

Je pozitívne, že pri voľbe špeciálneho prokurátora je opäť využitá nová zákonná úprava a o post bude súťažiť aj neprokurátor. Funkciu šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) by chcel totiž zastávať aj advokát Daniel Lipšic, ktorého nominovala Právnická fakulta Univerzity Komenského. Uviedla to mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Ďalšími kandidátmi na špeciálneho prokurátora sú prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta.

„Už pri voľbe generálneho prokurátora sa ukázalo, že kandidatúra neprokurátora – sudcu Juraja Klimenta, bola prínosom a skvalitnila samotnú voľbu. To očakávame aj teraz,“ pokračovala TIS s tým, že medzi kandidátmi sa nachádzajú kvalitné mená, ktoré sú predpokladom dobrej súťaže v parlamente. Organizácia sa plánuje k jednotlivým kandidátom aj vyjadriť a pripraví ich hodnotenie. TIS tak urobila už pri voľbe generálneho prokurátora.

„Vysokú odbornú a manažérsku kompetentnosť a líderské schopnosti považujeme za automatickú výbavu kandidátov, medzi ktorými by sa malo vo finále rozhodovať. Zavážiť by mala nespochybniteľná morálna integrita, ktorá dá záruku, že nový špeciálny prokurátor s mocným postavením nezlyhá vo funkcii tak, ako zlyhal Dušan Kováčik, ktorý sa na začiatku javil tiež ako dobrý kandidát. Dúfame, že tieto kritériá budú mať na pomyselnej miske váh oveľa väčšiu hmotnosť, ako verejná známosť kandidátov či politická minulosť jedného z nich,“ uzavrela TIS.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy