Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na pohreb Milana Lučanského prišli stovky ľudí
Zdielať na

Na pohreb Milana Lučanského prišli stovky ľudí

ŠTRBA / O 14:00 sa začal pohreb bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Vjazdy do podtatranskej obce Štrba kontrolovalo niekoľko policajných posádok. Do kostola sa dostalo len tridsať ľudí. Výnimku rodine dal hlavný hygienik.

Do kostola v podtatranskej obci Štrba sa dostala len blízka rodina a tí, ktorých rodina označila, že môžu ísť do kostola. Vo vnútri malo byť 30 ľudí podľa výnimky, ktorú rodine Milana Lučanského udelil hlavný hygienik Ján Mikas.  Všetci sa museli preukázať negatívnym PCR tsom alebo antigénovým testom nie starším ako dvanásť hodín. Testy museli preukazovať ľudia dokonca aj v autobuse. 

Z vysokých politických predstaviteľov bol na pohrebe bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Pred kostolom sa zhromaždilo okolo 500 ľudí. Sviečky horia aj pred kultúrnym domom, na pohrebe bol aj Lučanského učiteľ zo základnej školy. 

Z kostola sa rodina, známi ale aj priaznivci presunuli na miestny cintorín. 

​Všetky vjazdy do dediny kontrolovala polícia. Štáb TV JOJ, ktorý do Štrby smeroval z Prešova, išiel po diaľnici. Už dopravné značky hlásili, že vjazd do dediny z diaľnice je uzavretý. Museli zísť až pri Važci a okamžite boli podrobení prvej kontrole. Absolvovali ich dokopy päť. "Policajti chceli vidieť povolenie ako súčasť výnimky. Asi o kilometer bola ďalšia kontrola, o ďalší kilometer ďalšia. O tristo metrov ďalšia kontrola. Absolvovali sme dokopy päť policajných kontrol. Niektoré boli od seba vzdialené len niekoľko metrov," opísal reportér Vladimír Jurek. ​

​Sviečky chodili zapaľovať ľudia aj pred policajné prezídium v Bratislave. Nikto z koaličných politikov sa na pohreb nechystá. Boris Kollár aj Igor Matovič pošlú veniec. Prezidentka Zuzana Čaputová poslala manželke Milana Lučanského kondolenčný list. 

​Pietnym miestom, kde sa dala pripomenúť spomienka na bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa stali priestory pred policajným prezídiom v Bratislave. V popoludňajších hodinách tam prišiel dav ľudí s vencami a sviečkami. Modlili sa a spievali hymnu. Dlhý rad bol aj pri kondolenčnej knihe. Členovia antikonfliktných tímov ľudí žiadali, aby sa nezhromažďovali a odišli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy