Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na internete pobúril týraním zvierat stovky ľudí, polícia mu je už na stope
Zdielať na

Na internete pobúril týraním zvierat stovky ľudí, polícia mu je už na stope

SLOVENSKO / Prednedávnom sme vám hovorili o prípade istého Gabriela, ktorý na sociálnej sieti poburoval spoločnosť svojimi vyjadreniami o zabíjaní a týraní psov. Svoju virtuálnu totožnosť preniesol na inú osobu. Muž sa prostredníctvom internetu priznal, že sa tak reálne nevolá, a žiadne psy nezabil a ani ich nezranil. Polícia je mu aj napriek tomu na stope a hrozí mu väzenie minimálne za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže.

"Pán Mgr. Gabriel Baško, jeho psík Dorian, jeho sused poľovník, jeho právny poradca, jeho dcérka, zajko Franklin a aj psík Aron sú všetko fiktívne postavy. Celá táto stránka bola iba vtip, ktorý narástol viac ako sa očakávalo. Prepáčte tí, ktorých som týmto primitívnym vtipom nahneval, alebo pohoršil. Neverte všetkému na internete," napísal v príspevku na sociálnej sieti "Gabriel". 


"Vykonaním preverovaním sa doposiaľ nepotvrdili informácie zverejnené na facebookovom účte tohto užívateľa. Policajti okrem iného zistili, že osoba na fotografii sa nezhoduje s osobou v policajných evidenciách," informovala o prípade policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

Podľa našich zistení polícia obvolala aj veterinárov, žiadny z nich nezaznamenáva ošetrenie alebo iný úkon v rámci psov s menami Dorian či Aron."Bez ohľadu na to, či došlo alebo nedošlo k týraniu, tieto skutky sú trestné a priraditeľné k viacerým skutkovým podstatám. Nemáme tu len trestné činy, ktoré sú násilné, ale máme tu aj trestné činy mravnostného charakteru, to znamená, to ako sa vyjadrujeme vo verejnom priestore, môže mať silné negatívne dopady na zvyšok spoločnosti," vysvetlila zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Zvieracia ombudsmanka preto doručila aj doplnené podanie na Krajskú prokuratúru Bratislava. "Máme informácie, ktoré by mali viesť alebo ktoré už viedli k vypátraniu páchateľa," priblížila ombudsmanka.

Polícia sa preto obracia na verejnosť o pomoc pri zistení totožnosti osoby na fotografii, ktorá na sociálnej sieti mala vystupovať ako Gabriel Baško. Ak budete mať o ňom akékoľvek informácie, kontaktujte ich na známom čísle 158. Polícia odporúča ignorovať jeho statusy, pretože sú živnou pôdou pre ďalšie príspevky.

Na nich sa vysmieva kritizujúcim komentujúcim, že ho polícia nikdy neodhalí, pretože si pravidelne mení svoju IP adresu. Tá však nie je jedinou indíciou, vďaka ktorej je možné nájsť odosielateľa statusov. Existuje aj tzv. MAC adresa daného počítača, smartphonu či tabletu, ktorá sa dá prirovnať k rodnému číslu človeka. "Tá sa nedá zmeniť, oklamať. Je jedno, ako sa pripájame na internet - z Bratislavy, z Košíc, z inej krajiny, stále bude tá mac adresa rovnaká," ozrejmil technologický novinár Ondrej Macko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy