Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V osade pri Humennom sa medzi psami rozšíril nebezpečný vírus, 90% šteniatok naň umiera
Zdielať na

V osade pri Humennom sa medzi psami rozšíril nebezpečný vírus, 90% šteniatok naň umiera

HUMENNÉ / V osade pri Humennom sa medzi psami rozšíril nebezpečný vírus, pri ktorom je až 90 percentná úmrtnosť šteniatok. Psy navyše voľne behajú aj po okolí a infekčné ochorenie môžu rýchlo rozšíriť. Pri parvovíruse zvieratá bez liečby mimoriadne trpia a zomierajú. Na veterinárnu ambulanciu priniesli v posledných dňoch niekoľko chorých šteniatok. Pritom riešenie, ako ochoreniu predísť, je veľmi jednoduché. Vyžaduje si však zodpovedných majiteľov.

"Pani prišla so scenárom, že šteniatko zjedlo cumlík a odvtedy grcia a hnačkuje," povedala Lenka Lisá, veterinárna lekárka z OZ Pomáhaj a chráň. Podľa veterinárky má všetky príznaky parvovirózy. Pes, ktorý je infikovaný, ho vo veľkých množstvách vylučuje vo výkaloch.

Výsledok testu jednoznačne ukázal pozitivitu na parvovirózu. "Nebolo choré z toho, že pojedlo cumlíky, ale má parvovírus - vysoko infekčné ochorenie u šteniatok a mladých psíkov, pokiaľ sú nevakcínované," priblížila Lisá. 

Majiteľka vysvetlila, že šteniatko kúpila dcére cez internet, kde zareagovala na jednu z ponúk. "Tam bolo, že má šteňatá a že ich daruje," vysvetlila majiteľka psa. "Tu je konkrétny príklad, čo sa týka množiteľov psíkov, ktorí darujú šteňatá s cieľom zbaviť sa ich, vôbec ich netrápi, že to šteňa takto umiera," upozornila Lisá. 

Úmrtnosť psov na parvoviózu bez liečby je až 90-percentná. Prognóza je dobrá, ak psík prežije 4 až 5 dní po začatí liečby. Aj pred pár dňami priviezli na veterinárnu ambulanciu psíka s parvovírusom, z rovnakej lokality. Podarilo sa nám trochu zabojovať ešte pár dní, ale psíček to nezvládol," poznamenala Stanislava Ruttrichová z OZ Pomáhaj a chráň. 

Parvoviróze sa pritom dá predísť včasným očkovaním. Navyše, náklady na očkovanie sú podstatne lacnejšie ako liečba tohto ochorenia. "Naše združenie je ochotné týmto ľuďom, ktorí sú v zlej finančnej situácii, prísť zaočkovať psíkov," dodala Lisá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy