Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lučanského manželka nedala súhlas na zverejnenie lekárskej dokumentácie, zástupca Radačovský hovoril na výbore o listoch
Zdielať na

Lučanského manželka nedala súhlas na zverejnenie lekárskej dokumentácie, zástupca Radačovský hovoril na výbore o listoch

BRATISLAVA / O okolnostiach úmrtia Milana Lučanského sa dnes hovorilo aj v parlamente. Branno-bezpečnostný výbor, ktorého zvolanie iniciovala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková, bol však za zatvorenými dverami. Podľa ex-ministerky vnútra Denisy Sakovej nie preto, že by chceli niečo tajiť, ale preto aby sa dozvedeli čo najviac. Mnohé dokumenty totiž majú neverejný charakter.

Vo štvrtok ráno prišiel zástupca rodiny Milana Lučanského na ministerstvo spravodlivosti. Na otázku, či rodina Milana Lučanského oslovila jeho alebo on sám sa ponúkol za právneho zástupcu Miroslav Radačovský priamo neodpovedal. "Plná moc mi bola daná zo strany pani Lučanskej," uviedol Radačovský.  Podľa europoslanca sa tak stalo 4. januára a bude rodinu zastupovať aj v tretných konaniach. Požiadal vyšetrovateľa, aby mu sprístupnili všetko, čo zatiaľ bolo vyhotovené. 

Radačovský vo štvrtok rokoval nielen s ministerkou, ale aj so zástupcami Zboru väzenskej a justičnej stráže. Označil ich za korektné ale podrobnosti prezradiť odmietol. "Až po konzultovaní s rodinou sa môžem relevantne vyjadriť," uviedol Radačovský. 

Rdačovský ani po rokovaní nechcel uviesť, či rodina sprístupní lekársku dokumentáciu. Medzitým, podľa informácií TV JOJ, manželka Milana Lučanského napísala na ministerstvo spravodlivosti list, v ktorom to neschválila. "Bola som oboznámená s listinou, ktorú nám zaslala pani Lučanská e-mailom. Mám tu takéto vyjadrenie, ktoré súvisí s tým, že si pani Lučanská nepraje, aby sme sprístupňovali zdravotnú dokumentáciu," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Pohreb za prísnych opatrení

Pohreb Milana Lučanského bude v piatok v podtatranskej obci Štrba za prísnych bezpečnostných opatrení. Informoval o nich dočasný policajný prezident. "Aby sme zamedzili tomu, aby došlo k zneužitiu jeho pamiatky," uviedol Peter Kovařík. 

Polícia bude kontrolovať aj dodržiavanie aktuálnych nariadení vlády: teda dodržanie počtu osôb na pohrebe ako aj platné potyvrdenie o negatívnych testoch u zúčastnených. "Mám informácie, že rodina požiadala o výnimku. Tí, ktorí budúmať toto potvrdenie, nech si ho pripravia, aby tam nedochádzalo k nejakým debatám, že ja mám nejakú SMS-ku a mám oprávnenie," dodal Kovařík. 

Právny zástupca rodiny požiadal ministerku Máriu Kolíkovú o to, aby bol súťasťou komisie, ktorú zriadila v súvislosti s preskúmaním smrti Milana Lučanského a dopoludnia doručil do parlamentu aj žiadosť, aby sa mohol zúčastniť zasadnutia branno-bezpečnostného výboru. Nestane sa členom komisie ale ani on, ani nikto z rodiny. "Priestor, či už pán radačovský alebo rodina bude mať. Keď budú závery komisie, najskôr bude oboznámená rodina až potom bude informovaná verejnosť," dodala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Na mimoriadnom výbore bol aj predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý ale nie je členom výboru. "Pán Radačovský tlmočil jednu silnú vetu a želanie rodiny generála Lučanského. Veľmi si želajú, aby sa táto kauza nespolitizovávala. Žiadajú všetky orgány, prokuratúru, políciu, aby to vyšetrili presne podľa dôkazov," uviedol Kollár, 

​Radačovský sa z ministerstva spravodlivosti presunul do parlamentu na zasadnutie branno-bezpečnostného výboru .Na ňom bol aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Informoval o dvoch začatých trestných stíhaniach. "Budú sa skúmať aj okolnosti, či zo strany príslušníkov zboru väzenskej justičnej stráže, boli vykonané všetky adekvátne opatrenia zodpovedajúce zdravotnému stavu a psychickému stavu Lučanského, a opatrenia k zabezpečeniu bezpečnosti jeho života a zdravia vo výkone väzby," informoval.

Žilinka považuje za nešťastné zverejňovať čiastkové informácie a čiastkové listinné podklady, pretože sú podľa neho vytrhnuté z kontextu a nedávajú celkový obraz o priebehu udalosti. "Pred verejnosť by sa malo predstúpiť až so sumou informácií, ktorá nebude vzbudzovať pochybnosti, či už bude zistenie také alebo onaké," povedal. Nateraz nevie určiť termín skončenia trestného stíhania. "Bude tam prebiehať rozsiahle dokazovanie vrátenie viacerých znaleckých skúmaní a preto na teraz ani nie je možné určiť termín skončenia trestného stíhania," dodal.

​​Kým rodina nedá súhlas na zdravotnú dokumentáciu, ani závery pitvy nebudú k dispozícií.

Lučanský písal rodine

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský údajne z väzby písal rodine. Ako uviedol poslanec Milan Laurenčík (SaS), túto informáciu na zasadnutí branno-bezpečnostného výboru parlamentu uviedol právny zástupca rodiny zosnulého Miroslav Radačovský. Informáciu však podľa Laurenčíka nevedel nikto z kompetentných vrátane generálneho prokurátora Maroša Žilinku potvrdiť.

Podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS) podotkol, že nie je členom výboru ale je člen kontrolnej komisie, ktorá má prešetriť celý postup. Uviedol, že podľa najnovších zistení od obhajcu sa dozvedeli, že existuje písomná komunikácia, ktorá prebehla medzi Lučanským a jeho rodinou, jej obsah zatiaľ nie je pre verejnosť známy. "​Jediné čo ma zaujalo a vyrušilo bolo, že sme sa od zástupcu rodiny poškodeného dozvedeli, že existuje nejaká písomná komunikácia, pána Lučanského, ktorý písal rodine," povedal. 

​"On mal nejaký dokument okopírovaný, tvrdil, že to je vierohodný dokument, že je to komunikácia, ktorú písal pán Lučanský rodine,“ povedal Laurenčík. Zároveň potvrdil, že naďalej platí, že rodina nedala súhlas na zverejnenie zdravotných záznamov zosnulého. "Žiadne informácie nám nikto neposkytol, ani nenaznačil,“ povedal poslanec s tým, že v týchto záznamoch by mal byť detailný popis zranení z oboch incidentov zo začiatku aj konca decembra. Všetci účastníci výboru, či už ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) alebo generálny prokurátor Žilinka však podľa Laurenčíka jednohlasne potvrdili, že zranenia zo začiatku decembra si Lučanský spôsobil sám a nešlo o pokus o samovraždu, či o cudzie zavinenie.

Ministerka Kolíková po rokovaní výboru uviedla, že Lučanského medzi zranením a hospitalizáciou na začiatku decembra videli jeho advokáti. "Mali možnosť sa s ním o tom rozprávať,“ povedala. Dodala, že obhajca Lučanského po incidente potvrdil verziu, že sa zranil nešťastne. Hospitalizácia v Ružomberku bola podľa odchádzajúceho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milana Ivana dohodnutá na základe rozhodnutia odborného lekára z Fakultnej nemocnice v Prešove. "Existujú traja až piati odborníci, ktorí môžu robiť takýto zákrok, aký bol vykonaný pánovi Lučanskému,“ povedal Ivan na margo výronu, pre ktorý bol Lučanský operovaný. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že o danej korešpondencií nevedela. "Ja som to počula prvýkrát, osobitne ma to veľmi prekvapilo" povedala. 

Lučanský a Černák sa vo väznici nestretli​

Obvinený Milan Lučanský a odsúdený niekdajší boss podsvetia Mikuláš Černák v prešovskej väznici nestretli. Vyvrátil to riaditeľ väznice Norbert Kundrák. "V čase, keď tam bol Lučanský, sa Černák v tejto väznici nenachádzal," potvrdil to na tlačovej besede riaditeľ väznice Kundrák.

Šéf prešovského väzenského ústavu Norbert Kundrák sa vyjadril aj k špekuláciám o tom, prečo bol Lučanský v rámci väzby presúvaný medzi celami. Dôvodom podľa neho bolo, aby mal ZVJS lepší prehľad o dianí pred jeho celou. "Keď bol dodaný do ústavu Prešov dňa 7. decembra, bol umiestnený na cele, pred ktorou sme nemali taký podrobný kamerový záznam,“ povedal. Pokiaľ ide o prípadnú korešpondenciu Lučanského, podľa Kundáka obhliadku jeho cely vykonal vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy