Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Peter Pollák sa dal zaočkovať. Chce motivovať Rómov a vyvrátiť hoaxy
Zdielať na

Peter Pollák sa dal zaočkovať. Chce motivovať Rómov a vyvrátiť hoaxy

KOŠICE, SVINIA, OKRES PREŠOV / Rómovia sú zraniteľnou skupinou nielen v prípade pandémie, ale aj pri šírení dezinformácií. Hovorí to bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity, dnes europoslanec Peter Pollák. Aj preto medzi rómskou komunitou prevláda vysoká nedôvera voči vakcíne proti koronavírusu.

Zaočkovať sa dal aj bývalý splnomocnenec pre rómske komunity, týmto rozhodnutím chce vyvrátiť, že je očkovanie nebezpečné. "Podstúpim očkovanie, ako jeden z prvých Rómov na Slovensku, aby som teda aj svojím osobným prístupom motivoval všetkých ostatných ľudí," povedal  europoslanec Peter Pollák (OĽANO). "Je to komunita, ktorá má vážne zdravotné riziká, u ktorých je horší priebeh koronavírusovej infekcie, či je to obezita, ktorá je veľmi častá v tejto komunite, či kardiovaskulárne komplikácie," informuje prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. 

Pollák zdôrazňuje, že aj ľudia v osadách uverili internetovým hoaxom a aj keď tu bude očkovanie pre všetkých, majú z neho strach. Viacerí tvrdia, že sa očkovaniu radšej vyhnú. "Strašne veľa ľudí aj v chudobných rómskych komunitách verí tomu chaosu, ktorý sa šíri sociálnymi sieťami, že teda očkovanie je o čipovaní," hovorí Pollák, 

Ak bude testovanie dobrovoľné, presvedčiť ľudí v rómskych osadách nebude jednoduché."V žiadnom prípade sa očkovať nedám, vakcína nie je vyskúšaná na ľuďoch," tvrdí vajda zo Svinnej Ivan Červeňák. Niektorí sa však zaočkovať plánujú dať. "Áno, pretože verím, že je to na moje dobro, pre zdravie," hovorí obyvateľka Svinnej.

Vajda odporúča rúško všetkým, ale vakcíne nedôveruje a na jeho strane bola väčšina oslovených v osade. Vyzerá to tak, že za to môže aj naštrbená dôvera. Na otázku, prečo je v osade toľko ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, sa jeden z obyvateľov vyjadril, že sa to môže nedôvera vláde. "Nikto neverí vláde," povedal miestny obyvateľ. "Spochybňuje to hlavne vláda, lebo tá sa dá testovať, ale my nevieme čím, mohli si pichnúť čokoľvek, aj pani prezidentka," tvrdí Červeňák. "Daktorí neznajú čítať, písať, televíziu nepozerajú a ani správy. Nemajú dosť informácií," hovorí obyvateľka Svinnej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy