Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lučanský sa pokúsil o samovraždu pomocou teplákovej bundy. Odstúpil šéf ZVJS Milan Ivan
Zdielať na

Lučanský sa pokúsil o samovraždu pomocou teplákovej bundy. Odstúpil šéf ZVJS Milan Ivan

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa vyjadrila k incidentu z prešovskej väznice, kde sa mal pokúsiť o samovraždu bývalý šéf polície Milan Lučanský. Jeho stav by mal byť naďalej kritický a má byť napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Postoj zaujal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý začal trestné stíhanie. Lučanského vzali do väzby začiatkom decembra. Podľa obvinenia v rámci akcie Judáš mal zobrať úplatky za vyše pol milióna eur.

"Našli ho naši príslušníci počas kontroly, respektíve výdaja stravy večere predtým bol kontrolovaný... Zatiaľ podľa predbežných kamerových záznamov tam jednoznačne príslušníci nepochybili. Vykonávali si svoju povinnosť," vyhlásil generálny riaditeľ Zboru väzeňskej a justičnej stráže Milan Ivan. 

Milana Lučanského podľa generálneho riaditeľa ZVJS našli o 16:39. V dobe, keď roznášali večeru. Ešte o 16:30 ho kontrolovali cez priezor a všetko bolo v poriadku.

"Bezodkladne po 16:39 bolo zistené, že Lučanský nereaguje a bol začatý proces oživovania, zo záznamov je vidieť, že to bolo urobené," uviedla na tlačovej besede ministerka spavodlivosti Mária Kolíková. "Akonáhle zistili, že nereaguje, konali," dodala. Podľa Kolíkovej bývalý policajný prezident mal pri pokuse o samovraždu použiť teplákovú bundu. Počas svojho väzobného stíhania nepodal žiadnu sťažnosť na zaobchádzanie s nim.

Cela bývalého policajného przidneta nebola 24 hodín monitorovaná kamerami, nakoľko to zákon nedovoľuje. V Ústave Prešov v minulosti bolo 8 pokusov o vraždu no ani jeden nebol dokonaný. 

"Aj realizované psychologické a psychiatrické vyšetrenie jednoznačne nepreukázali samovražedné sklony pána Lučanského," uviedol Ivan na margo vyšetrovania prvého Lučanského incidentu zo začiatku decembra. Šéfka rezortu spravodlivosti ale potvrdila, že Milan Lučanský bol na psychiatrickom vyšetrení. "Bol na psychiatrickom oddelení, urobili sme pre to maximum," informovala Kolíková. V cele ho dokonca v deň pokusu o vraždu navštívil psychológ a bol aj u všeobecnej lekárky, ktorá mu kontrolovala, ako sa hojila rana na oku. 

Odstúpil šéf ZVJS​

Generálny riaditeľ Zboru väzeňskej a justičnej stráže Milan Ivan sa napokon rozhodol vziať zodpovednosť za skutok a na tlačovej besede oznámil svoj odchod. Ministerka Kolíková tieto kroky víta, no napriek tomu si nemýslí, že zbor pochybil. "Osobitne si vážim, rozhodnutie generálneho riaditeľa. Teraz je dôležité, aby tu bola v dôvera v právny štát," uviedla Kolíková. Riaditeľ prešovskej väznice Kundrák zostáva vo funkcií. Podľa Kolíkovej neboli splnené podmienky na odvolanie z funkcie a zároveň dodala, že môže zodpovednosť vyvodiť aj osobne.

Vyšetrovacia skupina aj s opozíciou

Kolíková taktiež chce zriadiť širokú vyšetrovaciu skupinu, do ktorej budú prizvaní aj členovia opozície, prezidentka, , verejná ochrankyňa práv, slovenská advokátska komora či Výbor Rady Európy na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Kolíková dokonca sama zvažovala svoj odstup.

"Pri tomto zložení komisie bude verejná ochrankyňa práv akceptovať oslovenie na poverenie svojho zástupcu alebo zástupkyne za člena alebo členku komisie. Ombudsmanka považuje za dôležité, aby bola celá vec riadne preskúmaná a víta, že ministerka spravodlivosti zriaďuje širokú prierezovú odbornú skupinu,"  napísala vo svojom stanovisku Mária Patakyová. Do plánovanej vyšetrovacej skupiny sa chce zapojiť aj strana Hlas-SD.

Generálny prokurátor začal trestné stíhanie, dementoval správy o mozgovej smrti

V prípade pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského začal vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci porušovania povinnosti dozornej služby a vo veci trestného činu ublíženia na zdraví. Na tlačovej besede o tom dnes informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Predmetom trestného stíhania bude jednak posúdenie, či nepochybili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a druhým bude posudzovanie okolnosti vzniku a charakteru ujmy na zdraví obvineného a prípadnej účasti iných osôb na spôsobení zranenia," uviedol Žilinka. Dodal, že sa zatiaľ nepotvrdili informácie o tom, že Milan Lučanský má mozgovú smrť, nachádza sa však v kóme.

Trestné stíhanie začali po obhliadke miesta činu, na ktorej sa zúčastnil aj námestník Krajskej prokuratúry v Prešove. Dôvodom podľa Žilinku je, aby neboli prvotné neopakovateľné úkony spochybnené. V rámci netrestnej roviny vyšetrovania bude podľa generálneho prokurátora vykonaná mimoriadna previerka dodržiavania zákonnosti v miestach výkonu väzby obvineného. "Bude zameraná na dodržiavanie predpisov výkonu väzby v danom prípade v súvislosti so spomínanou udalosťou. Predchádzajúca udalosť bola prešetrená a v utorok 29. decembra som poskytol závery, ktoré sú naďalej platné," uviedol Žilinka, podľa ktorého zistenia prešetrovania budú poskytnuté aj orgánom činným v trestom konaní.

Ozrejmil, že vzhľadom na možné podozrivé osoby bude vyšetrovanie viesť vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby, dozor prokurátora má na starosti prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove a dohľadovú činnosť uložil generálny prokurátor prokurátorovi trestného odboru Generálnej prokuratúry SR. "Zároveň som si vyhradil priebežnú podrobnú informovanosť o jednotlivých vykonaných úkonoch a stave vyšetrovania. Chcem ubezpečiť verejnosť, že ak sa zistí porušenie právnych predpisov alebo iných povinností zo strany kohokoľvek, bez ohľadu na jeho postavenie, bude vyvodená právna zodpovednosť," uviedol Žilinka, ktorý sa stretol aj s manželkou Milana L. a ubezpečil ju o dôslednom objasnení udalosti a o vyvodení zodpovednosti v prípade porušenia predpisov. .

Generálny prokurátor dodal, že s ohľadom na počiatočné štádium trestného konania a neverejný charakter prípravného konania zatiaľ nebude uvádzať podrobnejšie informácie z vykonaných úkonov. "Verejnosť bude informovaná o zisteniach, ak to situácia dovolí. Ak nebude možné zmarenie vyšetrovania a jeho závery," povedal. Právo informovať o stave konania bude mať podľa Žilinku výlučne Krajský prokurátor v Prešove. "Chcem garantovať, že na vyšetrenie veci boli vyčlenení kvalitní vyšetrovatelia z Úradu inšpekčnej služby a kvalitný prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov. Vyšetrovanie vykonávajú príslušní policajti a prokurátor zo zákona," dodal prešovský krajský prokurátor Pavol Matija.

Maroš Žilinka sa stretol s manželkou Lučanského. "Dnes som na pôde Krajskej prokuratúry v Prešove o 8:30 som prijal aj manželku obvineného Milana L. a pri rozhovore s ňou, veľmi emotívnom, som ju ubezpečil, že orgány činné v trestnom konaní a osobitne orgány prokuratúry urobia všetko preto aby sa vec jasne objasnila," vyjadril sa generálny prokurátor.

Prezidentka Zuzana Čaputová: Čin nesmie slúžiť politickému nátlaku

Hlava štátu upozornila na politické ohýbanie pokusu o samovraždu bývalého šéfa polície. Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku podporila prokurátorov a vyšetrovateľov k riešeniu káuz. "Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta pána Lučanského je ľudskou tragédiou a všetky okolnosti tohto skutku treba rýchlo a do dôsledkov vyšetriť. Zároveň však jeho čin nesmie slúžiť politickému nátlaku na ukončenie vyšetrovania káuz, ktoré súvisia s ohýbaním spravodlivosti z minulosti. Žiadny politik neurčuje vinu a nevinu obvinených a nie je ani tým, ktorý by mal hodnotiť dôkaznú situáciu a vyvolávať vášne.
Je dobré, že vyšetrovatelia aj prokurátori dnes cítia slobodu konať a vyšetrujú aj kauzy, ktoré boli roky zakrývané a prehliadané, pretože to je nevyhnutný krok k obnoveniu dôvery v spravodlivosť. O vine a nevine obvinených rozhodne na základe dôkazov súd v spravodlivom procese a s plným rešpektom k právam obvinených osôb," napísala v stanovisku prezidentka.

Hlas-SD chce pád Kolíkovej a zvolať branno-bezpečnostný výbor

Hlas-SD vo svojom stanovisku považuje odstup Ivana za "nedostačujúci." Kroky koalície označila za "deštrukciu dôvery v právny štát" a zotrvanie Márie Kolíkovej na poste šéfky rezortu spravodlivosti má byť potvrdením "morálneho rozvratu." Do plánovanej vyšetrovacej skupiny sa chce strana zapojiť.

Exministerka vnútra vyjadrila pochybnosti o zraneniach a prvej hospitalizácií Milana Lučanského. Navrhuje urýchlené zvolanie branno-bezpečnostného výboru, pri ktorom chcú analyzovať kamerové záznamy z väzeňskej chodby počas oboch incidentov. 

"Už viac ako dva týždne počúvame neuveriteľný príbeh o tom, ako sa bývalý policajný prezident gen Lučanský najskôr sám zranil pri cvičení a sama od seba mu praskla cievka v oku. Zrazu ho však museli previezť do špecializovanej nemocnice, kde mu dokonca mu museli robiť CT mozgu a operovať ho 12 hodín. Potom mu obratom zázračne nič nebolo a previezli ho do obyčajnej nemocnice a bol mu pridelený psychológ....lebo sa zranil pri cvičení. Už toto bolo podozrivé a nechutné... Navyše po všetkých mediálnych odkazoch od vrahov, ktorých do väzenia dostal práve on, bola vaša elementárna povinnosť ho poriadne strážiť!" napísala Saková.

DOSŤ BOLO KLAMSTIEV! Už viac ako dva týždne počúvame neuveriteľný príbeh o tom, ako sa bývalý policajný prezident gen...

Uverejnil používateľ Denisa Saková Streda 30. decembra 2020

Smer chce vlastnú komisiu

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský bol nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov, ktorým ide len o vlastnú záchranu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal člen predsedníctva strany Smer - sociálna demokracia a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Dôvody jeho väzby považuje za "absolútne smiešne".

"Slovensko je svedkom tragédie, ktorá nemá v jeho novodobej histórii obdobu. Milan Lučanský bol policajtom telom a dušou, s nesmiernou dávkou odvahy. Bol jeden z mála bojovníkov proti organizovanému zločinu, ktorý tu kedysi reálne existoval. A za odmenu sa mu od orgánov činných v trestnom konaní dostalo väzby," uviedol Kaliňák. Najviac ho mrzí, že napriek incidentu z utorka 29. decembra nie je Milanovi Lučanskému doteraz ukončená väzba a nemôže ho tak ani navštíviť rodina. Dodal, že v strane Smer budú iniciovať zriadenie nezávislej komisie, ktorá zákonným spôsobom prešetrí väzby zadržaných osôb v posledných mesiacoch. Členom komisie by mala byť podľa Kaliňákových slov aj rodina Milana Lučanského.

SaS: Sme šokovaní, mal čo povedať o vládnutí Smeru

Strana Sloboda a Solidarita je šokovaná, čo sa bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému udialo "Je pochopiteľné, že jeho pokus o samovraždu vyvoláva viacero otázok. Ako extrémne dôležitý svedok mal určite čo povedať aj o vládnutí Smeru. Oceňujeme, že generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan vyvodil osobnú zodpovednosť. Veríme však, že zriadiť širokú komisiu na prešetrenie celej udalosti, ktorú navrhuje zriadiť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, je správny krok, ktorý môže prinavrátiť dôveru v právny štát," uviedol hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

Správu priebežne aktualizujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy