Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exšéf polície Lučanský sa pokúsil o samovraždu, je v kritickom stave
Zdielať na

Exšéf polície Lučanský sa pokúsil o samovraždu, je v kritickom stave

BRATISLAVA / Bývalý policajný prezident Milan Lučanský si siahol na život. Pre TV JOJ informáciu potvrdili dva od seba nezávislé zdroje.

Exšéf polície, ktorý je väzobne stíhaný v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove, sa v utorok podvečer pokúsil o samovraždu. Jeho stav je kritický. V tlačovej správe o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR.

„Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo. Jeho stav je kritický. Všetky bližšie informácie budú známe po brífingu v stredu 30. decembra o 9:00 na Ministerstve spravodlivosti SR,“ dodal Bubla.

Údajne je v bezvedomí v nemocnici s diagnózou mozgová smrť. Lučanský sa nachádzal vo výkone väzby v Prešove. Tam ho opätovne priviezli po tom, čo utrpel zranenie a museli ho operovať v ružomberskej nemocnici s úrazom oka. Zranenie sa mu malo stať počas cvičenia. Cudzie zavinenie vyvrátila aj kontrola, ktorú nariadila ministerka spravodlivosti Mária Koliková.

To potvrdil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý v utorok ešte počas dňa informoval, že podľa výsledkov šetrenia si vtedajšie zranenie spôsobil sám, a že určite nešlo o pokus o samovraždu.

Pred prešovskou väznicou stojí okrem iných auto kriminalistického technika. V nemocnici zas na chodbe pre oddelením ARO stoja ozbrojení príslušní ZVJS. Bývalého policajného prezidenta podľa zdroja TV JOJ oživovali už vo väznici, kedy došlo ku zástave krvného obehu. Aktuálne je hospitalizovaný na oddelení ARO prešovskej nemocnice. Jeho stav je kritický, je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

Pred Ústavom na výkon väzby a trestu v Prešove sa vo večerných hodinách zišli viacerí novinári z rôznych médií. Čakali na predpokladaný príchod generálneho prokurátora. Ten večer vyrazil z Bratislavy na východ s tým, že sa bude osobne zaujímat o okolnosti tejto udalosti.

Expremiér Robert Fico o prezumpcií neviny

K incidentu sa vyjadril šéf strany SMER-SD Robert Fico. Ten opäť pripomenul prezumpciu neviny väzobne stíhaných bývalých policajných špičiek. "Rád by som vyjadril podporu rodine generála Milana Lučanského. Súčasne očakávam, že Sorosovi sluhovia ako Šeliga, či Kolíková zajtra vyvesia na budove Úradu vlády SR transparent s textom - tu sedí kat generála Lučanského," informoval Fico na svojom profile.

Strana HLAS - sociálna demokracie je prípadom šokovaná a verí, že sa jeho život podarí zachrániť. "Generál Lučanský odviedol počas svojho profesionálneho života množstvo kvalitnej práce, ktorú zavŕšil na poste prezidenta Policajného zboru. Pod jeho vedením dosiahla polícia množstvo úspechov, vrátane odhalenia a zdržania vrahov novinára a jeho priateľky. Tragický krok generála Lúčanského vnímame ako jeden z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja. Prezumpcia neviny sa úplne stratila, obvinené osoby sú automaticky označované na zločincov a väzba sa namiesto preventívneho stala trestným opatrením. V takejto atmosfére porušovania práva oveľa ťažšie nesú svoj údel obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine," píše sa v stanovisku strany.

Strana SMER - SD vo svojom stanovisku hovorí o smrti, túto informáciu zatiaľ nikto nepotvrdil.

Premiér Igor Matovič oznámil prostredníctvom sociálnej siete o kontaktovaní ministerky spravodlivosti. Prisľúbila, že bude dbať na riadne prešetrenie čo sa stalo vo väznici. Premiér vyjadril súcit rodinným príslušníkom Milana Lučanského. Na záver podotkol, že kto sa naopak môže tešiť z tejto ľudskej tragédie je vraj mafia, ktorá sa mohla obávať výpovede bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakáva, že sa celá udalosť týkajúca sa bývalého policajného prezidenta vyšetrí a objasní. Agentúru SITA o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Čaputovej je to úprimne ľúto a súcití s rodinou Milana Lučanského.

Lučanského vzali do väzby začiatkom decembra. Podľa obvinenia v rámci akcie Judáš mal zobrať úplatky za vyše pol milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy