Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda predĺžila núdzový stav a schválila návrh o mobilizácii ambulantných lekárov do nemocníc
Zdielať na

Vláda predĺžila núdzový stav a schválila návrh o mobilizácii ambulantných lekárov do nemocníc

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda dnes absolvuje schôdzu, na ktorej bude schvaľovať dva návrhy. Jeden sa týka mobilizovania ambulantných lekárov kvôli alarmujúcemu stavu v zdravotníctve a ďalší návrh bude o zabezpečovaní verejného poriadku aj príslušníkmi ozbrojených síl.

Dnešné zasadnutie vlády bude prebiehať online. Súčasťou rokovania boli dva body návrhov. Vláda na svojom online rokovaní dnes rozhodla o predĺžení núdzového stavu, ktorý by sa skončil 29.decembra o polnoci. 

POMOC VOJAKOV NA HRANICIACH

Vláda online schválila pomoc 1500 vojakov policajnému zboru pri ochrane hraníc a zabezpečení poriadku a kontroly opatrení v súvislosti s pandémiou.

Príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do spoločných hliadok spoločne s príslušníkmi Policajného zboru na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou, na bývalých hraničných priechodoch na vnútornej hranici s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskou republikou, ako aj na zabezpečovanie verejného poriadku a v súvislosti s opatreniami v boji proti koronavírusu na celom území Slovenska.

MOBILIZÁCIA AMBULANTNÝCH LEKÁROV

Vláda dnes schválila aj zmenu usmernenia, ktorým budú môcť byť ambulantní špecialisti povolaní do nemocníc na výpomoc v krízovej situácii. 

Zvyšujúci sa nápor na lekárov, narastajúci počet hospitalizácií a zároveň narastajúci počet nakazených zdravotníckych pracovníkov ochorením COVID -19 si vyžaduje, aby časť lekárov z ambulancií – primárne špecialistov, poskytovala zdravotnú starostlivosť aj v nemocniciach. Platné a účinné znenie prikazuje všeobecným lekárom pre deti a dorast, všeobecným lekárom pre dospelých, lekárom špecializovaných ambulancií a ambulancií pohotovostnej služby, aby v prípade uloženia pracovnej povinnosti zotrvali na svojom pracovisku a poskytovali zdravotnú starostlivosť obyvateľstvu (inými slovami, aby zostali vo svojich ambulanciách). Takto stanovená pracovná povinnosť môže byť v rozpore s reálnymi potrebami pri riešení krízovej situácie a prekonávaním pandémie ochorenia COVID-19, ako aj so samotným účelom predmetného opatrenia hospodárskej mobilizácie s cieľom zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, a to predovšetkým pri ukladaní pracovnej povinnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy