Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko zasiahlo zemetrasenie, otrasy pocítili vo viacerých mestách
Zdielať na

Slovensko zasiahlo zemetrasenie, otrasy pocítili vo viacerých mestách

BRATISLAVA / Viacerí diváci nás informovali o silnej seizmickej aktivite v Bratislave, ku ktorej došlo v utorok zhruba o pol jednej. Otrasy pocítili vo viacerých slovenských mestách.

Západné Slovensko zasiahlo v utorok krátko popoludní zemetrasenie, otrasy zaznamenali obyvatelia Bratislavy, ale aj Šamorína či Nitry. Informáciu potvrdila aj polícia na sociálnej sieti. "Policajný zbor prijal na núdzovej linke 158 niekoľko oznámení o zemetrasení v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Žiadne škody hlásené neboli," uviedla polícia.

Ústav vied o Zemi SAV v priebehu dňa zaznamenal vyše 200 makro seizmických hlásení. "Drvivá väčšina pozorovaní je z Podunajskej nížiny, ale máme hlásenia aj z Banskej Bystrice a Košíc. Zemetrasenie bolo pri Záhrebe, ale bolo pocítené aj u nás, lebo bolo také silné," uviedol Kristián Csicsay, vedúci oddelenia seizmológie. 

Otrasy pocítili aj v budove ministerstva práce.

Zemetrasenie na Slovensku vzniklo ako následok silného zemetrasenia v Chorvátsku, ku ktorému došlo v utorok. Európske stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie s magnitúdom 6,3 udrelo 46 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu. O život prišlo podľa chorvátskych médií najmenej sedem ľudí. 

Podľa prvotných správ zemetrasenie spôsobilo rozsiahle materiálne škody, zrútenie striech, fasád budov a v niektorých prípadoch dokonca aj celých budov. Dosiaľ ohlásili aj viacero zranených osôb. Najvážnejšia situácia je v chorvátskych mestách Petrinja a Sisak. V oblasti sú poškodené stovky budov. Centrum Petrinje sa zmenilo na nepoznanie. V meste zaregistrovali aj prvú obeť. 

Sisackú nemocnicu museli evakuovať. Pacientov prevážajú vrtuľníkmi do ďalších častí krajiny. Do oblasti vyrazili zdravotníci, vojaci aj hasiči, aby pomohli so zachraňovaním ľudí. Na miesto dorazili aj chorvátsky prezident a premiér. 

Zemetrasenie bolo cítiť v celom Chorvátsku a v susednom Srbsku a Bosne a Hercegovine. Otrasy cítili aj ľudia na viacerých miestach Slovenska. 

Dnešné zemetrasenie bolo podľa seizmológov 30-krát silnejšie než to, ktoré zažili v Záhrebe v marci tohto roka. Medzi obeťami či zranenými by nemali byť žiadni občania Slovenskej republiky. 

Udrelo už v pondelok 

Mierne zemetrasenie postihlo v pondelok ráno Chorvátsko neďaleko hlavného mesta Záhreb. Záchvevy vyvolali paniku a trochu poškodili budovy, ale zatiaľ sa neobjavili správy o zraneniach. Chorvátski seizmológovia uviedli, že otrasy s magnitúdom 5 zaznamenali o 7:30, pričom ich epicentrum bolo pri mestách Petrinja a Sisak, 50 kilometrov južne od hlavného mesta.

Starosta mesta Petrinja Darinko Dumbovič pre štátnu televíziu HRT povedal, že "máme tehly a škridle na uliciach a spadnuté komíny." Dodal, že chorvátsky prezident a premiér v priebehu pondelka mesto navštívia.

Rovnakú oblasť Chorvátska zasiahlo silné zemetrasenie 22. marca tohto roka a v Záhrebe spôsobilo veľké škody. Jeden človek vtedy zahynul a najmenej 27 ľudí utrpelo zranenia.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy