Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ako u všetkých liekov, aj pri vakcínach existujú nežiaduce účinky
Zdielať na

Ako u všetkých liekov, aj pri vakcínach existujú nežiaduce účinky

BRATISLAVA / Väčšinou sú mierne a trvajú iba krátky čas. Sú však aj pacienti, ktorým vážne poškodili zdravie. Inovácie a testovania sa snažia tieto negatívne sprievodné javy elimininovať. Stopercentnú bezpečnosť však vedci zaručiť nevedia.

Očkovanie je nepochybne zásah do organizmu, môže mať celý rad rôznych očakávaných, či nezvyčajných reakcií. Najčastejšie si ich ľudia všímajú pri očkovaní malých detí, ktorých niekedy po očkovaní trápia teploty a bolesti.

"To nie sú bežné vedľajšie účinky, to sú také sprievodné javy, ktoré hovoria, že imunitný systém sa naštartoval, môže to byť začervenanie, nejaká bolesť, všetko by malo do jedného, dvoch dní prejsť," hovorí molekulárny imunológ LF Viedeň a SAV  Vladimír Leksa, PhD. 

"Tá reakcia organizmu, toho imunitného systému tam môže byť, predsa len je to záťaž pre organizmus," informuje vedúca Katedry epidemiológie Fakulty verejného zdravotníctva a prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti prof. Zuzana Krištúfková. Práve preto by ste po očkovaní nemali organizmus namáhať. Prácou ani cvičením. "Odporúčame po očkovaní vystríhať sa nadmernej telesnej záťaži, nepiť alkohol a treba pokojový režim," dodala Krištúfková.

Každý jeden liek ma svoje nežiadúce účinky, tak isto ako aj vakcíny. "Tie vážnejšie ochorenia môžu byť, že spustia nejaké autoimunne ochorenia, preto sa robia tie obrovské testy vo fáze tri na desiatkach tisícoch dobrovoľníkoch," hovorí Leksa. 

Niektoré krajiny majú aj špeciálne programy, ktorými odškodňujú ľudí, ktorí utrpeli vážne nežiaduce účinky po očkovaní. Takýto program má zhruba už 20 krajín. "Určite by som neodporúčala očkovanie tým, ktorí budú mať kontraindikácie uvedené v príbalovom letáku," hovorí Krištúfková.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy