Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Okrem interiérov zatvorili aj exteriéry reštaurácii. Odhadované straty sú v stovkách miliónov
Zdielať na

Okrem interiérov zatvorili aj exteriéry reštaurácii. Odhadované straty sú v stovkách miliónov

BRATISLAVA / Slovenské reštaurácie sa od dnešného dňa dostali do situácie z jari tohto roka. Predaj jedla či nápojov je možný len cez okienko. Zatvorené ostávajú už aj terasy. Majitelia pritom investovali nemalé prostriedky do ich úprav na zimné podmienky. Pomoc štátu pri drastickom znížení tržieb je podľa nich príliš malá a zhoršujúca sa pandemická situácia naznačuje, že uvoľnenie opatrení a znovu-otvorenie podnikov je v nedohľadne.

Majitelia pritom investovali nemalé prostriedky do ich úprav na zimné podmienky. Pomoc štátu pri drastickom znížení tržieb je podľa nich primalá a zhoršujúca sa pandemická situácia naznačuje, že uvoľnenie opatrení a znovuotvorenie podnikov je v nedohľadne.

Hlavný hygienik Mikas je presvedčený, že stanovené pravidlá neboli dodržiavané. "Je to veľmi veľké epidemiologické riziko a tie opatrenia, ktoré sme sa snažili nejakým spôsobom prijať, neboli dodržiavané." Jeden z majiteľov reštaurácii konštatuje vysoké výdavky pre splnenie podmienok. Všetko však splnili. "Sme kúpili ohrievače, sme kúpili plynové aj elektrické ohrievače. U nás to bolo niečo päť až desať tisíc euro, lebo museli sme samozrejme nejaké ďalšie úpravy spraviť," povedal Vladimír Sirotka. Majitelia a prevádzkovatelia reštauračných zariadení pre uzatvorené priestory prišli o značné tržby a od dnešného dňa prišli uzatvorením terás aj o povestné záchranné koleso.

"Samozrejme, chceme, aby tí ľudia boli zdraví a nikomu sa tu nič nestalo, tak ale momentálne nariadenie asi nás už dotlačí k uzavretiu prevádzky, lebo v podstate ten predaj cez okienko je taký nízky, že neviem, či budeme schopní prežiť," opisuje možnosti majiteľ reštaurácie Vladimír Sirotka. Známy bratislavský podnik, ktorí je vyhľadávaným miestom, KC Dunaj svoju prevádzku zatvára.
"Dnes nám zatvorili to posledné, čo nám ešte ostalo, terasy. Takže oddnes je KC Dunaj až do dovolania zatvorené," informoval Ivan Pätoprstý z KC Dunaj. Štát ponúka pomoc, avšak podľa zástupcov gastra pomalú a nedostatočnú. Nielen náklady, ale aj nízke tržby najviac ohrozujú prevádzky.

December je pritom pre vianočné večierky silným mesiacom, kedy si majitelia predzarábajú na tržbovo slabší január a február. "Celkovo výpadok 2019 vs 2020 môže predstavovať 500-600 miliónov euro," Peter Helexa, výkonný riaditeľ Istroanalytica. Poslanec Pčolinský hovorí o príspevkoch a pomoc. "50% nájmu, 80% z celkovej ceny práce na každého zamestnanca, je preplácaných a je preplácaná výška do 10% tržby z minulého roka. čiže len si treba požiadať o tie peniaze, problém je v tom, že mnohé prevádzky nežiadajú o tieto príspevky, ale radšej vypisujú statusy na facebooku," konštatoval Pčolinský. Podľa opozície je otázne, či práve terasy sú tým najnebezpečnejším miestom. Člen HLAS-SD Richard Raši nerozumie prečo sú terasy zatvorené. "My máme zákaz podania alebo datia si kávy alebo pohára vína na terase, a pritom ľudia môžu chodiť do nákupných centier a vidíte to sami na tých fotkách, ktoré sú naozaj preplnené," myslí si Raši. "Momentálne sme fakt v takej neistote, že čo bude ďalej," povedal Vladimír Sirotka. Podľa premiéra Matoviča o uvoľňovaní opatrení môže byť reč až v čase, kedy v každom okrese budú môcť pustiť deti do škôl aj bez testov. "Zároveň, že budeme môcť tak po špičkách otvoriť aj interiéry reštaurácií," vysvetľuje premiér Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy