Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAŽIVO Premiér Matovič, minister Naď a Krajčí na TV JOJ: Zhodnotili plošné testovanie, bude ďalej lockdown?
Zdielať na

NAŽIVO Premiér Matovič, minister Naď a Krajčí na TV JOJ: Zhodnotili plošné testovanie, bude ďalej lockdown?

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič, minister obrany Jaroslav Naď a minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes o 19.00 vystúpili naživo v Novinách v TV JOJ. Minister obrany informoval o aktuálnych číslach. Spoločne zhodnotili aktuálnu situáciu v súvislosti s plošným testovaním v okrese Bardejov a Oravy. Čo bude Slovensko čakať ďalej, a akú úspešnosť malo trojdňové testovanie? Sledujte nás.

​Pilotné testovanie sa vykonáva(lo) na 235 miestach. Do štúdia TV JOJ prišiel premiér Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď. Cez telemost sme sa spojili s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, ktorý ako lekár odbery tiež vykonával. Podľa Jaroslava Naďa testovanie prebiehalo počas víkendu veľmi dobre. "Klobúk dole pred hasičmi, vojakmi, zdravotníkmi.... K 17.00 hod. máme otestovaných 15 386 osôb, z ktorých je 866 infekčných. Piatok, sobota a nedeľa do piatej spolu: Otestovaných: 136 904, odhalených 5298 infekčných čo je 3,87%." Premiér Igor Matovič tiež vyzdvihol proces testovania. "Dopadlo to nad očakávania."

https://www.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR/posts/713946409474138

"Úžasný prejav zodpovednosti ľudí. Oni tam bohužiaľ aj dve hodiny stáli v rade ale boli vďační. Aj tí zdravotníci nám hovorili, že veď oni sem radi idú....Pevne verím, že sa nám takto úspešne testovanie podarí aj budúci týždeň. " Prvotné komplikácie boli podľa Naďa spôsobené časovým stresom. "Bolo to vynikajúco vo všeobecnosti pripravené. Pokiaľ budeme mať zabezpečený zdravotnícky personál aj materiál, s ktorým pracujeme, tak to pôjde dobre. Ale myslím, že to budeme schopní zabezpečiť."

​Minister zdravotníctva Marek Krajčí si terén a samotné odbery vyskúšal na vlastnej koži. Vrátil sa tak do čias, kedy pôsobil ako lekár. Počas Noviny špeciál TV JOJ opísal atmosféru pri testovaní. "Atmosféru, ktorú som tam zažil bola atmosféra. akú som zažil predtým, než som vstúpil do politiky. Bola tam úžasná súdržnosť," chválil si rovnako ako jeho kolegovia. 

"Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili, či už obyvateľom Oravy alebo Bardejova. No najmä zdravotníkom, vojakom, ozbrojeným silám, hasičom, dobrovoľníkom....Nič lepšie sme nemohli v tejto chvíli urobiť, ako sa takto zomknúť...Dúfam, že si to všetko dobre vyhodnotíme a tá nálada, že ten vírus porazíme, tak bude pokračovať."

Krajčí pomáhal ako dobrovoľník - lekár v Tvrdošíne. Obyvatelia tu priznali, že sa k nemu aj báli ísť, pretože tie výtery robil naozaj poriadne. A hoci je kardiológ, nezabudol vykonávať ani túto činnosť. .."zdravotníci tento úkon zvládnu, keď sa poriadne zaškolia. Výter treba urobiť z vnútornej strany a každý aspoň desať sekúnd, takže ja som to robil naozaj poriadne." 

Ako bude prebiehať ďalšie plošné testovanie, bude dosť personálu?

Minister Krajčí si myslí, že je reálne zohnať zdravotníkov a dobrovoľníkov na ďalšie plošné testovanie, ktoré bude prebiehať na zvyšku Slovenska už budúci týždeň. O nedostatok personálu v túto chvíľu nemá strach. "K dnešnému dňu je tam asi 28 tisíc zdravotníkov zaregistrovaných. Aktuálne máme vybraných 12,5 tisíc zdravotníkov. Musíme si to ešte obtelefonovať. Keby sme mali na každom mieste aspoň dvoch zdravotníkov, tak to bude realizovateľné. Ak ich bude viac, tak sa budú môcť tie tímy aspoň prestriedať....Určite by som opäť rád pomohol aj ja."

Naď poslal všetkým poslancom NR SR list, aby pomohli zdravotníkom

Minister obrany v štúdiu priznal, že už odoslal všetkým poslancom NR SR list s výzvou, aby priložili ruku k dielu aj oni.  "Pretože každý jeden klub má nejakého lekára alebo zdravotnú sestru. Som zvedavý ako sa k tomu postavia, či pôjdu do terénu aj poslanci ostatných poslaneckých klubov, tak ako išiel aj pán Krajčí, či poslanci z OĽaNO." 

Bude ďalej Lockdown? 

Premiéra Igora Matoviča sme sa spýtali, ako vidí situáciu na Slovensku ďalej. Možnosť pokračovania lockdownu nepotvrdil ani nevylúčil. Všetko podľa neho záleží najmä na tom, ako sa budú ľudia správať aj po plošnom testovaní.  "V hre je samozrejme čokoľvek, ktovie ako sa to bude vyvíjať....Samozrejme tí ľudia, ktorí dostanú tú obálku, že sú negatívni, nemôžu urobiť hup, a že už si dám rúško dole...Musia sa aj po testovaní chovať zodpovedne."

Na otázku, ako je to s tými, ktorí už nedávno Covid-19 prekonali, v rámci podstúpenia plošného testovania, odpovedal: "Ten kto prekonal covid-19 tak nemusí podstúpiť celoplošné testovanie, pretože podľa odborníkov je 90 dní úzus, že nie sú infekční."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy