Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Sudkyňa ŠTS vzala špeciálneho prokurátora Kováčika do väzby
Zdielať na

VIDEO: Sudkyňa ŠTS vzala špeciálneho prokurátora Kováčika do väzby

PEZINOK / Do budovy Špecializovaného trestného súdu priviezli v putách Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a policajného funkcionára Norberta Pakšiho. Dozorovým prokurátorom v trestnom stíhaní Dušana Kováčika a Norberta Pakšiho je prokurátor ÚŠP Michal Šúrek. V prípade rozhodovala viac ako 12 hodín sudkyňa Pamela Záleská, ktorá v minulosti rozhodla o treste pre Zoltána Andruskóa, známeho z kauzy vraždy Jána Kuciaka a exprimátora Hurbanova.

Krátko pred polnocou padlo na ŠTS v Pezinku rozhodnutie v  prípade Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a policajného funkcionára Norberta Pakšiho. 

Sudkyňa vzala Dušana Kováčika a Norberta Pakšiho do väzby. Pakši voči verdiktu opravný prostriedok nepodal, rozhodnutie je jeho v prípade právoplatné. To sa ale o verdikte pre Kováčika povedať nedá, Špeciálny prokurátor sa odvolal. Rozhodovať bude ešte Najvyšší súd. 

"Môj klient sa doznal. Myslím, že bude spolupracovať. My sa vyjadrujeme a budeme sa vyjadrovať len k tým skutkom, ktorým bolo vznesené obvinenie. A k tomu sa priznal," uviedol obhájca Pakšiho Ivan Kochanský. Aj po samotnom výsluchu si na doznaní podľa Kochanského expolicajt stojí.  Krátko pred 17:00 hodinou sa skončili výsluchy oboch obžalovaných a sudkyňa zverejní svoje rozhodnutie najskôr po ôsmej hodine večer. 

Na súd sa dostavila aj Kováčikova žena, na kameru sa však najskôr vyjadrovať nechcela. Súdu ponúkla finančnú záruku 50 000, s tým, že pre svojho manžela urobí všetko a verí v jeho nevinu. Či je Kováčik ochotný spolupracovať so súdom nie je jasné.

Čierna ovca na polícií

​Norberta Pakšiho nadriadený v deň rozhodovania o väzbe zbavil funkcie z Útvaru zvláštnych policajných činností PPZ, ktorej pracovníci pracujú v anonymite. Vykonávajú odposluchy aj sledovanie osôb. Šéf polície ho v stanovisku označil za čiernu ovcu. "Nadriadený s personálnou právomocou policajta neodkladne zrušil jeho dočasné poverenie výkonom riadiacej funkcie. Toto rozhodnutie mu bolo zákonným spôsobom už oznámené. Ďalší postup bude realizovaný v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. V súvislosti s prebiehajúcim rozhodovaním o väzbe vítam vyhlásenie obvineného o jeho snahe spolupracovať s políciou. Zároveň chcem zdôrazniť, že budeme dôsledne presadzovať také pravidlá, ktoré podobným nežiaducim javom v polícii v budúcnosti zabránia. Tí, ktorí sa nestotožnili s našim heslom Pomáhať a chrániť, nemajú v Policajnom zbore čo hľadať," uviedol v stanovisku dočasný policajný prezident Peter Kovařík.

Ide o tajný odbor, ktorý zodpovedá za operatívnu činnosť pri odhaľovaní organizovanej trestnej činnosti. V prípade tohto odboru ide o niečo ako tretiu tajnú službu. Odbor je zodpovedný za prácu nasadených policajných agentov pracujúcich v utajení.

Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok 22. októbra v ranných hodinách. Pri prehliadke auta mu našli desať tisíc eur, ktoré si polícia fotografovala ako dôkaz. Neskôr polícia oznámila, že ho obvinila z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti, a vyhradenej skutočnosti. Počas akcie polícia zadržala aj policajného funkcionára Norberta Pakšiho. 

​Podľa informácií TV JOJ v prípade trestného stíhania špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika budú vypovedať ako svedkovia viacerí prokurátori. Podľa informácií spravodajského portálu noviny.sk pre potreby výsluchov už sú zbavení mlčanlivosti najmenej piati prokurátori a dve administratívne pracovníčky.

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie Dušana Kováčika dňom 22. októbra.

K väzbe sa vyjadril na sociálnej sieti Igor Matovič: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy