Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na vlastnej koži: Vyskúšali sme si ako vyzerá lockdown v Rakúsku
Zdielať na

Na vlastnej koži: Vyskúšali sme si ako vyzerá lockdown v Rakúsku

HAINBURG/BRATISLAVA / Pandemické opatrenia nie sú ani zďaleka záležitosťou len Slovenska. V susednom Rakúsku od polnoci platí lockdown pre neočkovaných. V praxi to znamená, že bez vakcíny alebo prekonania koronavírusu smiete nanajvýš ísť do práce a nakúpiť základné potraviny. Naši kolegovia sa preto vybrali pozrieť, ako to vyzerá v pohraničí, kde žije mnoho Slovákov.

Lockdown sa týka zhruba dvoch miliónov obyvateľov a bude platiť do 24. novembra. Pokuta za nedodržanie pravidiel siaha do 1450 eur.

Zatiaľ, čo v Kittsee sme kontrolu nevideli, v Hainburgu bola situácia iná

Policajti chodili a kontrolovali ľudí. "Ja som už trikrát zaočkovaný. Očkovaniu absolútne verím. Som zaočkovaný aj proti chrípke či pneumokokom a vyzývam všetkých, ktorí váhajú, aby sa dali zaočkovať," hovorí obyvateľ. 

V Rakúsku pritom rozmýšľajú aj nad ďalšími opatreniami

Medzi ďalšie opatrenia patrí napríklad zákaz nočného vychádzania, zároveň by sa už začiatkom januára mali preočkovať všetci, ktorí boli očkovaní vakcínou Johnson and Johnson. "Nepoznám tie fakty, na základe ktorých odborníci z Rakúska rozhodli o tejto skutočnosti a taktiež neviem povedať, či sa takéto niečo chystá u nás," informuje hlavná epidemiologička MZ SR Alexandra Bražinová. 

Odborníci na Slovensku volajú po sprísnení opatrení, po piatkovom schválení ďalších pandemickcých opatrení sa tým má o tom zajtra zaoberať vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy