Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na týchto podujatiach sa najviac šíril koronavírus v septembri, uviedol Úrad verejného zdravotníctva
Zdielať na

Na týchto podujatiach sa najviac šíril koronavírus v septembri, uviedol Úrad verejného zdravotníctva

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva zverejnil dáta, kde sa nakazilo najviac ľudí. Práve, podľa Richarda Sulíka chýbajúce dáta, sú hlavným sporom medzi ním a premiérom Igorom Matovičom. Za september k šíreniu koronavírusu najviac prispeli svadby, rodinné oslavy či ďalšie spoločenské udalosti.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil dáta od 1. septembra 2020. Analyzovaných bolo 440 epidemických výskytov s rôznym počtom exponovaných a rôznym počtom infikovaných. 

V septembri a začiatkom októbra podľa Úradu verejného zdravotníctva najväčším dielom k šíreniu COVID-19 prispeli svadby, rodinné oslavy či ďalšie spoločenské udalosti. Z nich pochádzajú potvrdené prípady, ktoré nákazu ďalej rozšírili najmä do rodín či pracovísk a kolektívov, ktoré často navštevovali. "Vyhodnocujeme každý prípad, avšak u sporadických prípadov, ktoré nemajú epidemiologickú súvislosť, sa to vždy nepodarí určiť," uviedol úrad. 

Na týchto miestach boli ohniská nákazy v najvyššom počte: 

Miesto Počet nakazených 
Rodinné výskyty - šírenie u rodinných príslušníkov 2 až 15 infikovaných  239 rodinných epidémií
Pracoviská  27
Zdravotnícke pracoviská (zdravotnícki pracovníci a pacienti) 47
Liečebne  2
DSS  16
Firemné podujatia  2
Svadby 13 svadieb (exp. 150, infikovaných 36, 63/23, 194/34, 190/15 150/12, 50/2, 140/14, 100/7, 30/2, 44/ 4, 140/9.135/105,150/12, 150/10) (počet hostí/počet ľudí, u ktorých sa potvrdil vírus)
Rodinné oslavy  58
Ubytovňa 1
Šport Športové kluby, judo (1), karate (1) turistický krúžok (1), celkom 4
Diskotéka, Music Bar 2
Tanečná škola  1
Základná umelecká škola  1
Školstvo  Základná škola (6) Stredná škola (4), Vysoká škola (2)
Pobyt v zahraničí 1
Rekreácia  4
Závodné stratovanie 1
Reštaurácie  5
Predajne potravín  2 (zamestnanci)

"V súčasnosti sa nachádzame v situácii, kedy sa COVID-19 šíri naprieč regiónmi a mnohé ohniská nákazy majú väzby s potvrdenými prípadmi z iných regiónov. Ochorenie sa reťazí, vetví a bujnie. Opatrenia, ktoré pripravujeme, nie sú len reaktívne, čiže nevychádzajú výlučne z dát, kde a ako sa nákaza už rozšírila, ale aj proaktívne. Zameriavajú sa na obmedzenie rizikových činností, ktoré sú identifikované na základe doterajších poznatkov o spôsobe šírenia respiračných ochorení. Je dôležité vychádzať nielen z dát o povahe vzniknutých ohnísk nákazy na Slovensku, ale aj v zahraničí," uviedol v stanovisku Úrad verejného zdravotníctva. 

V súčasnosti, v čase významne zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie, to dosiahneme znížením mobility a stretávaním sa ľudí v oblastiach, ktoré nie sú pre náš každodenný život nevyhnutné. A to sme pri tvorbe opatrení zohľadňovali. 

Epidemiológovia sa pýtajú na pobyt v zahraničí, akýkoľvek druh pohybu v rámci SR - či je žiak, študent, či navštevuje nejaký krúžok, účasť na svadbe, rodinnej oslave, turistike, pobyt v liečebni, návšteva zdravotníckeho zariadenia, športového podujatia (ako divák, športovec a pod.). Rovnako sa pýtame na čas, kedy a kde osoby boli, ako dlho, s kým sa stretli, aký druh kontaktu to bol, či úzky kontakt, či bežný kontakt.

"Pýtame sa na klinické príznaky a ak ich má, či bola osoba u lekára a podobne. Kontakty dostanú z príslušného RÚVZ zápisnicu alebo rozhodnutie o nariadených opatreniach, kde je určené, od kedy do kedy trvá karanténa a informáciu, čo smú a čo nesmú počas izolácie robiť. Zároveň sa im určí dátum retestu, ak je to potrebné," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy