Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza Fatima: Podľa informácií TV JOJ NAKA začína s výsluchmi po vznesení obvinenia
Zdielať na

Kauza Fatima: Podľa informácií TV JOJ NAKA začína s výsluchmi po vznesení obvinenia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ Národná kriminálna agentúra začína s výsluchmi po vznesení obvinenia v prípade Fatima. Vyšetrovateľ predvolal na dnešný výsluch posledného podnikateľa Ondreja Janíčka. V kauze Fatima polícia celkovo obvinila 5 osôb. Annu Žedényiovú, Milana Žáčika, Petra Vasku, Moniku Jankovskú.

Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede, a krivej prísahy. Okrem spomínaných je obvinený aj doterajší svedok v kauze - Michal Vida. Obvinení mali vyfabulovať tvrdenia, že Monika Jankovská nemala nič s kauzou Fatima ani s údajnými miliónovými úplatkami od vtedajšieho bossa podsvetia Petra Čongrádyho. Ten po odsúdení Janíčka vtedajšou sudkyňou Jankovskou ovládol podnikateľovú lukratívnu historickú nehnuteľnosť pod trenčianskym hradom, známu ako Fatima. Monika Jankovská obvinenia odmieta a žiada vyšetrovacie orgány o to, aby mohla byť osobne prítomná na výsluchoch poškodených, obvinených aj svedkov. Pre TV JOJ to potvrdil jej obhajca Peter Erdõs s tým, že jeho klientka o účasť na úkonoch písomne požiadala vyšetrovateľa. 

Keďže Monika Jankovská má obhajcu, na úkony ju vyšetrovateľ, zatiaľ, nepredvolal a nebola prítomná ani na výsluchu poškodeného Ondreja Janíčka. Toho v kauze Fatima polícia vypočúvala od ranných hodín prvýkrát potom, čo v prípade padli obvinenia. Jeho výsluch NAKA ukončila krátko pred 16.00 hodinou. Ondrej Janíček sa pre spravodajský portál TV JOJ Noviny.sk vyjadril, že je informovaný o žiadosti Jankovskej zúčastňovať sa na výsluchoch a účasť obvinenej by sám privítal. "Ja s tým nemám ale vôbec žiadny problém, dokonca by som sa jej aj rád pozrel priamo do očí. Ja nemám čo skrývať, ja som nič zlé neurobil. Ja som obeťou Jankovskej gangu, tak obvinených nazývam a dnes som výsluch zvládol podľa mňa bravúrne. Dokladám všetko čo sa mi dialo pred desiatkami rokov," vyjadril sa Janíček.  

Na výsluchu v pondelok bola prítomná aj obvinená trenčianska advokátka Anna Žedényiová, ktorá sa po výkone vyhla novinárskym otázkam.

Nad hladovkou Jankovskej visí otáznik

Jankovskej hladovka je otázna. Ako pre TV JOJ uviedol jej obhajca, nateraz v hladovke nepokračuje. Naďalej jej v tom má brániť jej zdravotný stav, ktorý sa po začatí hladovky u jeho klientky zhoršoval. Jankovská sa neskôr možno k hladovke vráti. 

Protestnú hladovku prerušila len nedávno, a začalo ju vo výkone väzby, pretože podľa nej vyšetrovacie orgány umelo naťahujú vyšetrovanie a väzbu vníma po 7 mesiacoch ako nedôvodnú. 

Kauza Fatima

V kauze Fatima sa pred sudcu Okresného súdu v Trenčíne postavili 11. septembra traja obvinení, ktorí mali v prípade ovplyvňovať svedkov. Vyšetrovateľ celkovo obvinil piatich ľudí, no len troch z nich navrhol stíhať väzobne. Do väzby ale svat Moniky Jankovskej Peter Vasko, advokátka Anna Žedényiová ani expolicajt Milan Žáčik nepoputovali. Stíhaní boli na slobode. Voči rozhodnutiu sa ale odvolal prokurátor, a tak 24. septembra rozhodoval senát Krajského súdu v Trnave. Predseda senátu súdu a prokurátor totiž po poslednom rozhodovaní podali návrh na odňatie rozhodovania na Najvyšší súd. Dôvodom má byť to, aby sa predišlo podozreniam či pochybnostiam zo zaujatosti. V minulosti tu pracovala Jankovská. 

Výsledok pojednávania? Peter Vasko a Milan Žáčik idú do väzby. Svata Jankovskej mali podľa informácií TV JOJ previezť do Ilavy a bývalého policajta do Žiliny. Advokátku Annu Žedényiovú aj naďalej stíhajú na slobode. 

  • Vasko podľa polície zabezpečil, aby Michal Vida zmenil v prospech Jankovskej svoje prvotné tvrdenie, že Jankovská od Petra Čongrádyho pred rokmi dostala miliónové úplatky za odsúdenie trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka. 
  • Trenčianska advokátka Anna Žedényiová. je obvinená zo zločinu marenia spravodlivosti. V prospech Jankovskej mala zabezpečiť písomné vyjadrenie, ktorým zmenil Michal Vida svoju prvotnú výpoveď proti Jankovskej. Advokátka stále vypovedá. 

  • Ďalším obvineným je policajt Milan Žáčik. Podľa polície stojí za spísaním záznamu zmeneného tvrdenia Vidu v prospech Jankovskej aj za videom, ktoré Vida zhotovil na polícii. Obvinený je tiež zo zločinu marenia spravodlivosti. 
  • Na NAKA vypovedal aj Michal Vida. Ten je obvinený z trestného činu krivej výpovede. Pred časom vypovedal, že mafia pre snahu obrať trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka o historickú budovu v centre mesta, mala dať Jankovskej miliónový úplatok. Na údajný tlak Jankovskej Vida následne svoje tvrdenia poprel. Obvinený Michal Vida je aktuálne vo výkone trestu pre iný trestný čin. Jeho advokát Dušan Ažaltovič pre TV JOJ prípad nechcel komentovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy