Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záujem o odklad splátok klesá. Ministerstvo financií sa už pripravovalo, že opatrenie zruší
Zdielať na

Záujem o odklad splátok klesá. Ministerstvo financií sa už pripravovalo, že opatrenie zruší

BRATISLAVA / Na Slovensku narastá počet domácností, ktoré hlásia, že po skončení odpustenia splátok úverov, budú mať problém. Ministerstvo financií pritom pre televíziu JOJ potvrdilo, že sa pripravovalo na ukončenie platnosti tohto opatrenia ku koncu tohto roka. Všetko je ale inak.

Možnosť odkladu splátok úverov až o 9 mesiacov je v platnosti od 9. apríla. Do konca júla o to požiadalo 170 tisíc klientov. Záujem o odklad splátok v posledných týždňoch klesá. Ministerstvo financií sa už pripravovalo na to, že opatrenie zruší. "Aktuálna situácia v súvislosti so šírením vírusu, ale taktiež aj vyhlásenie núdzového stavu však zrejme prehodnotia tento stav a postoj ministerstva financií," uviedol hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.


Európsky orgán pre bankovníctvo len pred pár dňami odporučil krajinám, aby postupne upustili od tohto opatrenia, alebo aby aspoň ukončili ochranu klienta. Tá hovorí, že ak požiadate o odklad splátok pre Covid-19, nebudete v bankovom registri vedení ako rizikoví. "Ministerstvo financií by chcelo upozorniť a ubezpečiť všetkých klientov bánk, že sa nemusia obávať negatívneho zhoršenia bonity alebo zápisov do registra," vyjadril sa Kirinovič.

Možnosť úverového moratória až do 9 mesiacov teda platí aj naďalej. Tí, ktorí tak už urobili, však už hlásia pesimistické scenáre. "Nízka finančná gramotnosť, o ktorej sa stále hovorí, že ju Slováci majú teda slabú, spôsobila, že niektorí sa unáhlili, požiadali o odklad splátok, ale iba o jeden alebo dva mesiace," povedal Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita Bratislava.

Druhý krát požiadať o odklad splátok pre Covid-19 už ale nie je možné. Aj preto sa zdvojnásobil pomer tých, ktorí majú obavy. "12% domácností, ktoré požiadali o odklad svojich úverov, si myslí, že nebude schopné pokračovať v splácaní po vypršaní moratória," vyjadril sa guvernér NBS Peter Kažimír.


Analytik aj tak vidí svetlo na konci tunela. Veľký počet žiadostí o odklad splátok na jar totiž podľa neho spôsobilo zatvorenie ekonomiky. "Sa to javí tak, že tá ekonomika nebude zatvorená. To znamená, že tí ľudia, ktorí sa dostali do problémov kvôli tomu, že nemohli pracovať, by teraz v tých problémoch byť nemali," skonštatoval Škriniar. Tí, čo to potrebovali najviac, to s najväčšou pravdepodobnosťou využili hneď na jar. Ekonomiku zatiaľ nezatvárame, a tak sa očakáva, že záujem o odklad splátok bude klesať aj naďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy