Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svadobné patálie pre koronavírus: Ľudia prichádzajú o tisíce eur, ženích aj po piatom teste stále pozitívny
Zdielať na

Svadobné patálie pre koronavírus: Ľudia prichádzajú o tisíce eur, ženích aj po piatom teste stále pozitívny

BRATISLAVA / Zmeny opatrení mali za následok, že ľudia hromadne rušili, alebo presúvali svadby. Niektorí to berú s humorom, no viacerí ľudia sú nahnevaní, pretože prichádzajú o svoje peniaze. Napríklad istá kvetinárka môže objednané kvety za tisíce eur rovno vyhodiť. A budúci ženích musel zrušiť náhradný termín svadby zase preto, lebo teraz je pozitívny už aj on.

"Mali sme mať svadbu 5-teho septembra, tá sa ale nekonala, lebo 2-heho septembra som mal pozitívny test na COVID," povedal Michal, ženích z "odloženej svadby". Michal musel zrušiť svadbu tri dni pred termínom. V čase keď už všetko bolo zarezervované a objednané. Vrátane koláčov. Aj po piatom teste je stále pozitívny a doma v karanténe. "O peniaze prídeme určite. Zatiaľ ešte neviem o koľko, lebo som zavretý v karanténe už asi mesiac," vyjadril sa Michal.

​V prípade Michala to bola objektívna príčina, pre ktorú musel svadbu zrušiť a pre ktorú sa dostal do mínusu. No ozývajú sa aj nespokojné hlasy tých, ktorí svadby zabezpečujú. Ako napríklad kvetinárka Adriana. Mala sa postarať o živú kvetinovú výzdobu. Po zmene opatrení jej zrušili všetky svadby. Pritom kvety za tisíce eur už objednala a zaplatila. "Skrátka ja už ich mám tu a druhá várka je na ceste z Holandska. Ja už objednávku zrušiť nemôžem, ja tie kvety keď nepredám, tak pôjdu do koša," skonštatovala kvetinárka Adriana. "Mám šikovnú mamu, takže koláče sa rozpredali," povedal Michal.


Prázdna svadobná sála vo Finticiach zďaleka nie je na Slovensku jediná. A tak tomu zrejme zostane i keby sa rapídne zmenili opatrenia. "Všetky naplánované svadby od prvého októbra sme museli zrušiť. Tí, ktorí mali viacej šťastia, zorganizovali si svadbu v septembri. Ostatným sme ponúkli termín na budúci rok," vyjadril sa riaditeľ Galérie a múzea ľudového umenia vo Finticiach Gabriel Trusa.

Niektorí svadbu presúvali tak narýchlo, že nestihli ani prerobiť pozvánky. A tak v kronike majú záznam o svadbe zo 17.októbra, ktorý ešte nebol, no svadba už bola. Teraz sú svadobné hostiny povolené iba v tom prípade, že by všetci svadobčania mali negatívne testy nie staršie ako 12 hodín. To by bol nielen drahý špás, ale aj pri aktuálnom nápore na testovacie miesta priam nemožné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy