Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchranári majú obavy z náporu chorých. Netlieskajte nám, ale dodržiavajte opatrenia, vyzývajú ľudí
Zdielať na

Záchranári majú obavy z náporu chorých. Netlieskajte nám, ale dodržiavajte opatrenia, vyzývajú ľudí

SLOVENSKO / Posádky sanitiek upozorňujú na to, že čoraz viac pacientov s príznakmi ochorenia COVID-19 potrebuje hospitalizáciu. Ich počet sa zo dňa na deň zvyšuje. A k tomu sú tu aj ľudia s inými diagnózami. Záchranári majú obavy, že nemocnice nebudú zvládať nápor chorých. A preto vyzývajú nás všetkých - Netlieskajte nám, ale dodržiavajte opatrenia!

"V prvej vlne sme nevedeli, do čoho ideme, nemali sme ochranné pomôcky, v podstate sme sa učili za pochodu, improvizovali sme," uviedol František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. 

Teraz je to iné, záchranári vedia, kto proti nim stojí, lebo vírus je medzi nami už pár mesiacov. To ale neznamená, že je to v teréne ľahšie. "Druhá vlna je oveľa horšia ako prvá, tie výjazdy sa zhoršujú, tých pacientov pribúda, čo vozíme," priblížil Majerský. 

Nejde pritom o bezpríznakových, kľúčoví sú práve pacienti, ktorí potrebujú hospitalizáciu. Nemocnice totiž môžu skolabovať. "Nie sme supermani ani superhrdinovia, máme svoje limity aj kapacity a bojíme sa, že sa situácia natoľko zhorší, že budeme musieť voziť tých pacientov do ďalších nemocníc," povedal Majerský. 

Pomôcť môžeme každý za seba, a to tým, že budeme dodržiavať všetci pravidlá. Rúška, dezinfekcia, umývanie rúk a dvojmetrový odstup. "My nepotrebujeme potlesk na námestiach, my potrebujeme zvládnuť a zvládneme ju tak, že budeme schopní tých pacientov voziť a nemocnice ich budú schopné liečiť tak, že ich nebude pribúdať enormným množstvom, že za jeden deň nám pribudne sto pacientov v nemocnici, lebo to by naše nemocnice nezvládli," skonštatoval Majerský. 

Prezident komory oznámil, že kvôli koronavírusu už museli zastaviť prax pre budúcich záchranárov. Práve pre nich majú tento odkaz: "Prosíme mladých študentov urgentnej zdravotnej starostlivosti aj ošetrovateľstva, ak môžu, nech sa prihlásia ako dobrovoľníci do nemocníc alebo na odberové miesta, kde teraz potrebujú ďalšie sily, ďalšie kapacity," vyzval Majerský.

Záchranári sa však boja, že pre vyťažené kapacity sa nedostane pomoc práve tým, ktorí to najviac potrebujú. "Chceme ľudí poprosiť, že v tomto období, v týchto mesiacoch bude najdôležitejšie to, ako sa budú ľudia chovať a jediné, čo nám môže pomôcť je to, že ľudia budú naozaj dodržiavať tie predpisy a rúška sú základ. Rúška, dezinfekcia a odstup je naozaj základ," dodal Majerský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy