Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dane znižovať Heger na pomoc podnikateľom nechce. Riešením môže byť posilnenie spotreby Slovákov
Zdielať na

Dane znižovať Heger na pomoc podnikateľom nechce. Riešením môže byť posilnenie spotreby Slovákov

SLOVENSKO / Kultúra i cestovný ruch bijú na poplach. Bez pomoci štátu mnohým jednotlivcom a firmám hrozia existenčné problémy. Jedným z opatrení, ktoré by mohlo situáciu zlepšiť, je zníženie dane z pridanej hodnoty. Ministerstvo financií však manipulovanie s daňami nepovažuje za šťastné rozhodnutie a volá po adresných opatreniach. Lenže tie ešte stále neprišli.

Diery sa zväčšujú, no záplaty na ne stále chýbajú. Vláda síce avizuje nové schémy pomoci pre kultúru a cestovný ruch, lenže konkrétne opatrenia dosiaľ nezverejnila. Na dane však siahať nechce. "Teraz sme v najťažších krízových časoch, ten dlh vyskočil a Slovensko už prekročilo hranicu toho bezpečného dlhu," zhodnotil minister financií Eduard Heger (OĽANO). 

Hra s daňami je preto nebezpečná a na dlhé roky môže ovplyvniť príjmy do štátneho rozpočtu. Zároveň platí, že ak niekde uberiete, inde musíte automaticky zvýšiť.

Bez divákov a hostí sú však oba segmenty odrezané od vlastných príjmov. "Som presvedčený, že v priebehu krátkeho času hotely budú musieť zavrieť," povedal prezident AHR SR Tomáš Ondrčka. 

Minister síce navrhuje neisté časy preklenúť akousi hybernáciou alebo prerobením prevádzok na apartmánové domy. No volanie po nižšej dani z pridanej hodnoty neutícha. "25 z 27 európskych krajín tento nástroj aktívne používa. Myslíme si, že by to malo fungovať aj v našich podmienkach," uviedol prezident ZCR SR Marek Harbuľák. 

"Pravidlá jednotného trhu hovoria, že nemôžete uprednostniť nejaký segment, lebo potom krivíte trh," reagoval Heger. Minister financií argumentuje, že dane majú pomáhať štátu a nie ľuďom. Zníženie DPH by síce pocítili podnikatelia, no neprejavilo by sa v koncových cenách.

Riešením môže byť posilnenie spotreby 

Jedným z opatrení by preto mohlo byť posilnenie spotreby. Hotelieri navrhujú napríklad kúpeľné alebo rekreačné poukážky, ktoré v Poľsku priniesli ovocie.“Pokiaľ nie sú zákazníci, nie sú ani tržby a nie je z čoho vyberať DPH,” vysvetlil ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. 

Ekonómovia preto odporúčajú vláde jednoduchšie riešenie. “Pozerať sa na tie obmedzujúce opatrenia a premýšľať, či sa nedajú spraviť lepšie, či sa nedajú spraviť lokálnejšie,” odporučil Vlachynský. 

Keď už k nám nechodia cudzinci, môžeme si pomôcť sami. Veď ľudí ochotných ísť na dovolenku či do divadla je aj u nás doma stále dosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy