Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chuť na sladké sa nevyplatila mužovi vo Zvolene. Kvôli ukradnutej čokoláde mu hrozí 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Chuť na sladké sa nevyplatila mužovi vo Zvolene. Kvôli ukradnutej čokoláde mu hrozí 15 rokov za mrežami

ZVOLEN / V potravinách vo Zvolene ukradol niekoľko kusov čokolád, hrozí mu 10 až 15-ročné väzenie. Pre 42-ročného muža dokonca vyšetrovateľ žiada aj väzbu. Mimoriadne prísna sadzba hrozí obvinenému preto, lebo kradol v čase, keď na Slovensku platí núdzový stav.

Vo väzení zrejme skončí, pretože dostal chuť na sladkosti. 42-ročný muž ukradol v potravinách vo Zvolene niekoľko kusov čokolád. No nie je krádež ako krádež, v čase núdzového stavu je skutok obvineného muža posudzovaný prísnejšie. "Obvinený je z obzvlášť závažného zločinu krádeže," informovala o prípade policajná hovorkyňa Mária Faltániová. 

Podľa polície si muž bez zaplatenia odniesol niekoľko kusov čokolád v hodnote asi 70 eur. "Hrozí 10 až 15 rokov, lebo v krízovom období," vysvetlila Faltániová. "Trestné sadzby sa neuveriteľne zvyšujú, pretože štát si povedal, že v čase krízy musíme trestať prísnejšie," poznamenal ešte vo štvrtok právnik Peter Kováč. 

Vyšetrovateľ dokonca pre obvineného žiada väzbu, muža preto popoludní predviedli na okresný súd vo Zvolene. Z pojednávacej miestnosti ho už odviedli s putami na rukách.

V súčasnosti platný trestný zákon umožňuje za istých okolností ísť pod spodnú hranicu trestnej sadzby. Či to bude možné aplikovať aj na tento prípad je otázne, muž bol už v minulosti súdne trestaný.

"Ak súd vzhľadom má za to, že by použitie trestnej sadzby bolo neprimerane prísne a na ochranu spoločnosti postačuje aj kratší trest," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Ministerstvo spravodlivosti je teda postavené pred otázku, či by v danej situácii nemali pristúpiť k prehodnocovaniu.

"Počas núdzového stavu sa niektoré sadzby trestné javia ako drakonické. V danej súvislosti zvažujeme, či nie je na mieste vhodné preskočiť zmeny, ktoré zvažujeme v budúcom roku, a trestné sadzby v núdzovom stave narýchlo prehodnotiť teraz," dodal Bubla. 

Ku kurióznej krádeži došlo pred zhruba rokom vo Vrábloch. Farmárom tam ukradli pôdu na vyše dvadsiatich ároch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy