Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Donalda Trumpa hospitalizovali, koronavírus mu liečia remdesivirom
Zdielať na

Donalda Trumpa hospitalizovali, koronavírus mu liečia remdesivirom

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania mali pozitívne testy na koronavírus. Oznámil to v piatok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde napísal, že okamžite začínajú "karanténu a proces zotavovania". "Spolu to prekonáme," napísal tiež Trump.

Americký prezident Donald Trump (74) bol v noci z piatka na sobotu (v piatok večer miestneho času) prevezený do vojenskej nemocnice potom, čo sa u neho vo štvrtok potvrdil koronavírus. Lekár Bieleho domu oznámil, že Trump začal brať liek remdesivir, ale že nepotrebuje kyslíkovú podporu, informovala agentúra Reuters.
Trump v sobotu ráno z nemocnice na twitteri napísal, že sa cíti dobre.

"Mám sa dobre, myslím! Ďakujem všetkým. S láskou !!," napísal. Už po prevoze do nemocnice zverejnil na twitteri video, natočené krátko predtým, na ktorom povedal, že je mu veľmi dobre. "Chcem všetkým poďakovať za obrovskú podporu," povedal Trump na videu. "Myslím,
že je mi veľmi dobre," dodal Trump.

Lekári Trumpovi v piatok odporučili stráviť "pár dní v nemocnici z preventívnych dôvodov". Do vrtuľníka, ktorý prepravil Trumpa do vojenskej nemocnice Waltera Reeda v Bethesde neďaleko Washingtonu, došiel prezident sám v obleku a s rúškom na tvári. Zamával pritom novinárom, bez toho, aby sa zastavil a niečo im povedal.
Podľa agentúry AP má Trump v nemocnici apartmán vybavený tak, aby mohol ďalej vykonávať prezidentský úrad.

V piatok večer miestneho času Trumpov lekár oznámil, že prezident je unavený, ale v dobrej nálade a že mu bol podaný experimentálny liek vyvinutý farmaceutickou spoločnosťou Regeneron, u ktorého sa preukázali dobré výsledky v klinických štúdiách u menšieho počtu pacientov. Podľa Conleyho dostáva Trump aj zinok, vitamín D, aspirín, famotidín a melatonín. 

Neskôr Conley oznámil, že Trump nepotrebuje podporný kyslík, ale že po konzultácii so špecialistami u neho zvolili liečbu remdesivirom a že už dostal prvú dávku tohto lieku. Remdesivir vyvinul tím americkej firmy Gilead Sciences vedený Čechom Tomášom Cihlářom pôvodne na chorobu ebola, podľa tohtoročných štúdií ale preparát pomáha aj pri liečbe choroby Covid-19.

Nakazil sa po kontakte s poradkyňou 

Už vo štvrtok v noci Trump oznámil, že budú s prvou dámou v karanténe po tom, čo mala pozitívny test jeho poradkyňa Hope Hicks. Hicks s prezidentom tento týždeň viackrát cestovala, letela s ním napríklad na prezidentskú debatu do Ohia či na zhromaždenie do Minnesoty.

Nákaza je pre amerického prezidenta, ktorý sa úporne snaží presvedčiť americkú verejnosť, že najhoršia časť pandémie koronavírusu je už za nimi a štáty by sa mali otvoriť a začať pracovať na obnove ekonomiky, veľká rana, píše agentúra AP. Trump opakovane zľahčoval obavy, že by mohol ochorieť na COVID-19, hoci sa nakazilo niekoľko zamestnancov Bieleho domu i jeho spojencov. Sedemdesiatštyriročný prezident pritom pre svoj vek čelí vyššiemu riziku komplikácií spôsobených vírusom, ktorý si v USA vyžiadal už viac ako 200-tisíc mŕtvych.

Podľa Trumpovho lekára Conleyho, plánuje prezident a prvá dáma stráviť najbližšie dni v Bielom dome. "Očakávam, že prezident bude bez prerušenia pokračovať vo výkone svojich povinností, zatiaľ čo sa bude zotavovať," uvádza komuniké.

Conley bez ďalších podrobností oznámil, že Trump aj Melania boli po pozitívnom teste na vírus SARS-CoV-2 v dobrom stave. Ako podotýka agentúra AP, u šéfa Bieleho domu je zvýšené riziko komplikácií spojených s covidom-19, kvôli jeho veku.

V apríli Donald Trump neodporúčal nosenie rúšok. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy