Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najviac nakazených pribudlo v Prievidzi a v Humennom, 80- ročná žena je vo vážnom stave
Zdielať na

Najviac nakazených pribudlo v Prievidzi a v Humennom, 80- ročná žena je vo vážnom stave

BRATISLAVA / Utorňajšie testovanie odhalilo ďalšie desiatky nových prípadov koronavírusu. Laboratória otestovali aj podstatne viac ľudí v porovnaní s predchádzajúcimi dňami. Najviac nakazených pribudlo v Prievidzi a v Humennom. 80-ročnú pacientku, ktorú priviezli do nemocnice s dýchacími ťažkosťami, okamžite umiestnili do špeciálnej izolačnej miestnosti.

Laboratóriá po dlhšej dobe otestovali viac ako 2000 vzoriek. Z toho 20 malo výsledok pozitívny. V Prievidzi sa nakazila šesťčlenná rodina. 80- ročnú pacientku priviezla do nemocnice záchranka mala dýchacie ťažkosti.  Mala teplotu, zlyhávalo jej dýchanie a preto ju už počas prevozu napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. V nemocnici ju okamžite hospitalizovali do špeciálnej izolačnej miestnosti. "Robili sme rýchlotesty, tie vyšli pozitívne, potom aj PCR testy, aj tie boli pozitívne," informoval Milan Henčel, námestník Nemocnica Bojnice. 

Pacientka leží na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny, napojená na umelú pľúcnu ventiláciu. "Ten nález na pľúcach nie je pekný, jej stav je vážny," informoval Henčel o stave pacientky.  Lekári okamžite kontaktovali regionálny úrad verejného zdravotníctva. "Tam bolo viac ľudí v domácnosti, tak sme kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva," pokračoval námestník Nemocnice Bojnice. 

Rodina z Humenného 

Hygienici všetkých ľudí s ktorými prišla do styku otestovali. Jej piati rodinní príslušníci, ktorí pochádzajú z Macedónska, ale žijú v Prievidzi, sú pozitívny tiež.
V okrese Humenné úrady zaznamenali 5 ďalších prípadov. Podľa hygienikov ale nejde o nové ohnisko nákazy. Nové prípady totiž majú nadväzovať na dve pozitívne testované osoby z minulého týždňa.

"Ide o rodinu, je to rodina, ktorá je už podchytená, nie je to nové ohnisko a rodina je v izolácii," vyjadrila sa  Lenka Lesňaková, epidemiologička RÚVZ Humenné. Hygienici urobili v ohnisku nákazy šetrenie a žiadne ďalšie úzke kontakty, ktoré by mohli byť v ohrození, nenašli. Rodina zostáva v karanténe.

Vrátil sa z Holandska, skončil v karanténe

Jeden nakazený pribudol aj v Spišskom podhradí. Spolu tam evidujú už 13 prípadov. Má ísť o človeka, ktorý sa vrátil z Holandska, kde pracoval ako montážnik. Aktuálne je v karanténe. V Spišskom podhradí pretestovali obyvateľov, ktorí žijú v ohniskách, všetky výsledky boli negatívne. Druhé testovanie, naplánovali na tento piatok.


V utorok pribudli aj dvaja vyliečení pacienti. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú aktuálne tri osoby. Na Slovensku dlhodobo nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na COVID-19. Sedemdňový kĺzavý medián sa stále drží na hodnote 13. Napriek tomu na Slovensku sa uvoľnilo ďalšie opatrenie, zelenú oficiálne dostali aj hromadné podujatie do 1000 ľudí. Minister zdravotníctva ale vyzýva k opatrnosti. "Práve vo svetle týchto čísel, ktoré na Slovenku máme, si myslím, že navštevovať nejaké hromadné podujatia treba s veľkým rešpektom. Pokiaľ sa dá, tak to nerobiť a ak si niekto už kúpil lístok, tak dodržovať pravidlá," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy