Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Povinná štátna aj smart karanténa končí. Ako budú kontrolovaní navrátilci z cudziny?
Zdielať na

Povinná štátna aj smart karanténa končí. Ako budú kontrolovaní navrátilci z cudziny?

BRATISLAVA / Na zoznam bezpečných krajín pribudlo ďalších 16 štátov. Zároveň skončila povinná štátna karanténa aj smart karanténa cez mobilnú aplikáciu. Toto opatrenie začne platiť od stredy 10. júna. Už od piatka neboli kontroly na hraniciach s tromi štátmi.

Ministerstvo vnútra zrušilo hraničné kontroly. Dôvodom mala byť neefektívnosť takýchto kontrol, nakoľko v rámci európskej únie nie je spoločná databáza osôb prichádzajúcich spoza Schengenskej hranice. To by mohlo podľa premiéra nabádať ľudí ku klamstvu odkiaľ skutočne prichádzajú. "Vzhľadom na tú dieru v systéme, že v podstate nie sú prepojené databázy medzi krajinami EU, sme sa rozhodli tak ako sme sa rozhodli, myslím, že je to férovejšie voči ľuďom," vyhlásil premiér Igor Matovič. 


De facto tak povinná karanténa prestala platiť už minulý týždeň, aj keď oficiálne sa tak stane až zajtra ráno. 

Nepresné informácie od štátu dostali po piatku ľudí prichádzajúcich z iných štátov cez otvorené hranice do zvláštnej situácie. Pre zrušené kontroly na hraniciach im nemal kto aktivovať aplikáciu eKaranténa, ani ich poslať do štátnej karantény. Ani tá už od zajtra od siedmej hodiny nebude platiť. V štátnych zariadeniach je stále približne 300 ľudí, ktorí ale v najbližších dňoch pôjdu taktiež domov. Pre navrátilcov začnú platiť nové pravidlá.

​"Vyzývam tých ľudí, ktorí prišli z tých iných štátov, aby sa sami vo vlastnom záujme kontaktovali na RÚVZ," vyjadril sa hlavný hygienik Ján Mikas. 

Po novom je teda všetko na zodpovednosti navrátilcov. Z doteraz 1531 pozitívne testovaných na Slovensku približne 86 percent ľudí nebolo v karanténnych centrách. Sú medzi nimi aj ľudia z rómskych osád. Naopak v karanténnych zariadeniach sa koronavírus potvrdil u 207 ľudí.  "V štátnych zariadeniach absolvovalo karanténu 23 500 ľudí," informoval hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov. 

Aký je postup? 

Ľuďom, ktorí sa teraz prihlásia do domácej karantény pracovníci úradov verejného zdravotníctva poskytnú informácie o ďalšom postupe. Domáca izolácia pritom nemusí trvať dva týždne. Prvou podmienkou je prísť na Slovensko s negatívnym testom.


"Naozaj odporúčame, aby s ním prišli naspäť, išli do dobrovoľnej karantény a piaty deň po návrate z tejto krajiny si spravili výter, PCR test a v prípade, že ho majú negatívny, teda dva za sebou, pri príchode a najskôr 5. deň po príchode, tak môžu sa voľne pohybovať," vysvetlila epidemiologička Zuzana Krištúfková.  V prípade výskytu nového ohniska ochorenia Covid - 9 bude úrad verejného zdravotníctva zisťovať pôvodcu nákazy. Ak zistí nedodržiavanie domácej izolácie, hrozia aj sankcie. "Ak bude tento človek nezodpovedný, tak potom je možnosť aj v spolupráci s políciou dať nejakú sankciu, ale nie je to našim cieľom," dodal Mikas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy