Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bardejovské kúpele zívajú prázdnotou, čakajú na pomoc od štátu. Otvoriť by ale chceli už v máji
Zdielať na

Bardejovské kúpele zívajú prázdnotou, čakajú na pomoc od štátu. Otvoriť by ale chceli už v máji

BARDEJOVSKÉ KÚPELE / Striktné opatrenia vlády a hlavného hygienika okrem iného zatvorili aj kúpeľné zariadenia. Bez hostí zostali i v Bardejovských kúpeľoch. Ani oni stále nevedia, ako ich štát odškodní. Počtom zamestnancov sa radia medzi veľké podniky.

Centrálne parkovisko bez jedného jediného auta. Na také pusto v Bardejovských kúpeľoch si nespomínajú ani tí najstarší pamätníci. "Ja tu žijem od 1959 roku, ale toto som ešte nezažil," vyjadril sa Štefan, obyvateľ Bardejovských kúpeľov. 

Prázdne parky, prázdne chodníky. Po iné roky prichádzajú do kúpeľov aj ľudia z okolia. Iba tak nadýchať sa čerstvého vzduchu a vychutnať si jarné počasie. Pusto je aj v kúpeľnom komplexe, prázdne izby, prázdne chodby. "Vo všedný deň je tento priestor absolútne plný," uviedla Tamara Šatanková, ekonomoicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov. 

Prvé prijímanie klientov

V areáli kúpeľov, ktoré kedysi navštívila cisárovna Sisi, či ruský cár Alexander, teraz viac ako návštevníkov stretnete zamestnancov, ktorí sa starajú o zeleň a údržbu. Jediným pracoviskom, ktoré je stále k dispozícii je recepcia. "Rušia sa tu pobyty, presúvajú sa tu pobyty," informovala Šatanková, ekonomoicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov. 

Ak pôjde všetko podľa plánov, tak prví hostia by sa mali do kúpeľov v rámci 12. mája. Prijímať ich však budú za prísnych opatrení.

Ak prídu v sprievode niekoho z rodiny, ten bude musieť počkať mimo kúpeľných zariadení. Každý klient prejde základnou zdravotnou prehliadkou. Prvé kontaktné centrum plánujú zriadiť v kaviarni jedného z hotelov. Kto bude mať zvýšenú teplotu alebo pozitívnu cestovateľskú anamnézu, toho pošlú domov.

Zamknutá a nezvyčajne prázdna je teraz aj jedáleň. Za normálnych okolností sa tu naraz stravujú stovky ľudí. Ak v máji otvoria, kúpeľní hostia sa budú stravovať na dve zmeny a všetci budú ubytovaní v jednolôžkových izbách bez príplatku. 

Striktné opatrenia sa dotknú aj stolovania. Pri každom stole bude sedieť maximálne jedna osoba. Naproti sebe budú môcť sedieť akurát tak manželia.

Bardejovské kúpele majú 330 zamestnancov, čím sa radia medzi takzvané veľké podniky. Zamestnanci kúpeľov sú aktuálne doma na 60 percentách. Čo bude ďalej nevedia, ale veria, že aj im pomôže štát. "Stále čakáme na nejaké usmernenie od vlády," dodala Šatanková, ekonomoicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy